Archieffoto: Christina Smallenbroek

Verlenging maatregelen betekent einde van rugbyseizoen

NAARDEN - De door het kabinet verlengde maatregelen om het coronavirus niet verder te verspreiden, betekent een einde aan de sportseizoenen. Al voordat premier Rutte de verlenging tot en met 28 april aankondigde, stopte de KNVB al met haar competitie. Direct na de persconferentie van de regering besloot ook de rugbybond de competitie stop te zetten. 

Dit betekent effectief dat de competitie 2019/20 is beëindigd en niet zal worden uitgespeeld. "Het beëindigen van de competitie is een enorme domper maar gezondheid gaat boven alles", laat Rugbyclub 't Gooi haar leden in een nieuwsbrief weten.

Geen kampioenen

"De huidige standen in de diverse poules zijn de eindstanden van de competitie. Er zullen geen kampioenswedstrijden en play-offs worden gespeeld en er zijn voor het seizoen 2019/20 dus geen kampioenen. Wel gaan directe promoties en degradaties, zoals voorzien in het Voorschrift Wedstrijdwezen, door. Ook is beslist om alle rugby-activiteiten die nog stonden gepland af te blazen. Uiteraard is dit een grote teleurstelling maar, gegeven de omstandigheden, een begrijpelijke beslissing."

Stand

Voor Rugby Club ’t Gooi betekent dit sportief het volgende: de 1st XV worden 4e in de De Giro Ereklasse Championship Poule en zullen (als het seizoen 2020/21 'gewoon' kan worden gespeeld) deelnemen aan de BeneCup 2020/21. De 2nd XV eindigen bovenaan in de 2eKlasse Noord en zullen promoveren naar de 1e Klasse. "Hierbij moeten we nog een klein voorbehoud maken omdat een van de clubs in de 2e Klasse Noord bezwaar heeft gemaakt tegen de door Rugby Nederland genomen beslissing. Het 3e en 4e hebben beiden lijfsbehoud in respectievelijk de 3e en 4e Klasse NoordWest gerealiseerd."

Bij de jeugd zijn dit seizoen goede resultaten behaald: de 1e van de Colts, Junioren en Cubs hebben op het hoogste niveau gespeeld en zijn daarin respectievelijk 2e, 1e en 3e geworden. "Een prestatie waar we als club heel trots op mogen zijn. Maar ook de 2e teams hebben boven verwachting gepresteerd: de Colts en de Cubs zijn 2e geworden in hun poules en de Junioren zijn halverwege het seizoen een poule hoger gaan spelen en zijn daarin knap in de middenmoot geëindigd."

Steunbetuigingen

Verder heeft het clubbestuurd de afgelopen week veel steunbetuigingen ontvangen van leden en hun ouders met betrekking tot het managen van de club door de coronacrisis. Bestuur: "Veel creatieve ideeën over hoe we als club in isolement toch in verbinding kunnen blijven met elkaar. Veel suggesties over hoe we ons kunnen voorbereiden op het moment dat 'alles weer normaal wordt'. Veel verzoeken om toch vooral, zodra dat veilig kan, toernooien, feesten en bbq's te gaan organiseren en aanbiedingen om daarin een rol te willen spelen. Als bestuur kijken we ernaar uit om al deze energie te kunnen gaan gebruiken maar vooralsnog moeten we afwachten hoe de ontwikkelingen gaan de aankomende weken."

Financiële gevolgen

Dat de corona-crisis financiële gevolgen met zich meebrengt, is evident. "Daar zullen oplossingen voor bedacht moeten worden en ook wij zijn hard aan het werk om de weggevallen inkomsten als gevolg van de coronacrisis op te vangen. In dat kader zijn we in overleg met de gemeente en onderzoeken we de mogelijkheden om een beroep te doen op steun- en noodfondsen van de overheid en organisaties, zoals NOC*NSF. Waar mogelijk zijn de uitgaven tot nader order stop gezet. Op dit moment zijn we gelukkig in de positie om de echt noodzakelijke uitgaven te kunnen voldoen. In de nabije toekomst zullen we - ofwel via extra financiële ondersteuning, dan wel via kwijtschelding - ‘lucht in de boekhouding’ moeten gaan creëren."

Evenals alle andere (sport) verenigingen in Nederland betreuren we het dat de tweede helft van het seizoen voor een groot deel verloren is gegaan. Er zijn geen trainingen, geen wedstrijden en we missen de daar bij horende gezelligheid. Helaas kunnen we aan de jaarlijkse contributie verplichting niets veranderen, maar voor leden die zich na 1 maart hebben aangemeld, wordt alleen de bondscontributie in rekening gebracht.

Solidariteit

"Het doet ons goed dat ook onder deze omstandigheden de solidariteit en betrokkenheid van leden en achterban de boventoon blijft voeren. Met elkaar zetten we de schouders eronder. We blijven jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen en de gevolgen voor onze sport in het algemeen en de club in het bijzonder. En uiteraard staan we open voor alle vragen, ideeën en initiatieven."Meer berichten