Eén van de kamers in De Witte Bergen die beschikbaar komt voor de zorg.
Eén van de kamers in De Witte Bergen die beschikbaar komt voor de zorg.

Binnen 24 uur verpleegunit in hotel De Witte Bergen

REGIO - Een vleugel van hotel De Witte Bergen in Eemnes wordt morgen ingericht en in gebruik genomen voor coronapatiënten uit de regio 't Gooi en de Vechtstreek die geïsoleerd verpleegd moeten worden. Het gaat in eerste instantie vijftien kamers. Thuiszorgorganisaties ISZA, Vitaal Thuiszorg en Intermedicare, die gezamenlijk de thuiszorg in deze regio bestrijken, belden vandaag met de directie van het Van der Valk-hotel. "En binnen een paar uur lag er een plan en binnen 24 uur gaat er een verpleegunit van start. Het is bijna een droom dat dit kan in zorgland in combinatie met hotelketens", vertelt ISZA-verpleegkundige Meike Dieperink uit Huizen.

Het is een samenwerking met Tergooi, de HuisartsenPost (HAP) en de huisartsen. Voor de verzorging worden de vaste zzp'ers in de terminale zorg van de thuiszorgorganisaties ingezet. Zij worden ondersteund door verpleegkundig en verzorgend personeel vanuit de wijken. "Een vorm van luxe thuiszorg. Puur om het ziekenhuis te ontlasten", noemt Dieperink het. "En deze 'thuiszorg-verplaatste zorg' is allemaal zorgverzekeringswerk. Het Zilveren Kruis heeft aangegeven de budgetten voor ons te verhogen." De hotelketen kan de rekeningen rechtstreeks declareren bij het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. "Het is een vergoeding waarmee we de kosten kunnen dekken", meldt Vincent van Leeuwen, woordvoerder bij Van der Valk.

Maatschappelijk

Van Leeuwen laat weten dat de directie van de hotelketen deze medewerking ziet als een maatschappelijke taak. Twee weken terug werd in overleg met de veiligheidsregio al een eerste inventarisatieronde gemaakt, zegt hij. "Daarmee is afgelopen weekend een verdere stap gezet." En vanmorgen werd de vraag dus officieel gesteld door de zorginstellingen.

Sluisvorming

De verpleegkundige bij ISZA neemt nu al voor iedereen haar petje af. "Medipoint zorgt voor voldoende bedden, po- en rolstoelen en zuurstof. Ook de alamering waarbij patiënten in het ziekenhuis op het rode knopje kunnen drukken, wordt geregeld. Vanuit het hotel worden het linnen- en beddengoed, de maaltijden en de drankjes verzorgd. "We werken via sluisvorming. De horecapersoneel levert aan en wij serveren uit. Hiermee voorkomen we dat andere plekken 'vies' worden, zoals wij dat noemen, en besmetting tot een minimum beperken."

Heel gaaf

De opvang in het Eemnesser hotel is bedoeld voor coronapaitënten, die niet naar huis kunnen of als zij in hun laatste levensfase zitten. "In het laatste geval kunnen deze patiënten waardig sterven en niet eenzaam in een ziekenhuisbed." Afgelopen week maakte de Huizerse een heftige situatie mee, waarbij familie thuis van een coronapatiënt afscheid heeft genomen. "Er mochten twee familieleden in beschermende kleding naar binnen, terwijl de rest buiten met de iPad het afscheid bijwoonde. Dat gaat je als zorgverlener aan het hart en daarom is het heel gaaf wat er nu in De Witte Bergen gaat gebeuren."

Familiekamer

Iedere patiënt krijgt een eigen kamer, vertelt Dieperink. "Er wordt ook een kamer voor echtparen gecreëerd. Daar loopt ook al een aanvraag voor. Verder komt er een familiekamer, waar de familie elkaar kan treffen, ook om de uitvaartondernemer te ontvangen." Bezoek in de laatste levensfase mag bij De Witte Bergen, maar alleen met beschermende kleding.

De drie thuiszorgorganisaties waren sinds afgelopen vrijdag al met een speciaal thuiszorgteam gestart, waarbij ze bij mensen met corona langsgaan met optimale bescherming.

Meer berichten