Het huidige houten materiaalhok is verre van optimale staat.
Het huidige houten materiaalhok is verre van optimale staat. (Foto: Bob Awick )

Verenigingen op Sportpark-Zuid beschikken straks over een geheel nieuwe opslagruimte

BUSSUM Spannend was het niet voor de verengingen, die Sportpark-Zuid als thuisbasis hebben, toen de gemeenteraad antwoord moest geven op het voorstel om een anderhalve ton beschikbaar te stellen voor een nieuwe opslagruimte en nog een 35.0000 euro extra voor een toilet en douche voor mindervaliden. De politici gingen namelijk zonder morren akkoord met het voorstel. Maar dat maakte de betrokken verengingen niet minder blij.

"Het was gelukkig niet spannend, maar dit was absoluut nodig", aldus voorzitter Ton Engelen van AV Tempo (atletiek). Hij vertelt dat de verengingen al jarenlang niet beschikken over een goede opslagruimte. Ook al langere tijd zijn er daarom gesprekken met de gemeente. "Maar dat gaat minder snel dan je zou willen, er zat ook nog een gemeentelijke fusie tussen. Maar nu zijn we heel blij dat de kogel door de kerk is. Eind zomer of begin september hopen we dat de nieuwe opslagruimte er is. Er moeten nog wat bepaalde procedures worden doorlopen, net als de aanbesteding."

Opslag
Behalve AV Tempo maken DOC (korfbal), BHC (handbal) en enkele middelbare scholen gebruik van het sportpark aan de Voormeulenweg. Ook de gemeente erkent dat de opslagproblematiek al langer een punt van discussie is. Momenteel dienen enkele ruimtes voor opslag, terwijl dat niet de bedoeling is. Met de betere opslagmogelijkheden kunnen de verengingen nieuwe spullen scoren waardoor het complex een impuls moet krijgen. "We kunnen niet alle materialen - die hebben ook allemaal verschillende vormen - goed opbergen", geeft Engelen toe. Bovendien verkeert het huidige houten materiaalhok verre van optimale staat. Gevaarlijk ook, stelt de voorzitter. "Je loopt het risico dat er baldadigheid is en de vlam erin gaat."

Koploper
En als het gaat om het toegankelijker maken van de verschillende locaties, vindt Gooise Meren zichzelf 'koploper'. "Er wordt extra ingezet om alle inwoners mee te laten doen in de samenleving, zo ook het faciliteren van sporten", aldus het college van burgemeester en wethouders in het raadsvoorstel. Daarin staat ook dat atletiek één van de populairste sporten is voor rolstoelgebruikers om te beoefenen, echter Sportpark-Zuid is tot op heden onvoldoende toegankelijk (vele trappen en de hoogteverschillen). "Sporters of toeschouwers met een beperking kunnen bij AV Tempo, DOC, BHC en middelbare scholen moeilijk terecht. Met de realisatie van een toegankelijk toilet en douche maken we het aantrekkelijker en gemakkelijker voor alle toeschouwers om te komen op het sportpark."

Schetsen
Vraag is nog hoe het nieuwe opslaghok eruit komt te zien. Er zijn al wel schetsen, maar een en ander staat nog open. "Het moet een sobere voorziening worden die past in de omgeving en een rustige uitstraling heeft", aldus Engelen. Het college is het daarmee eens. Toch kostte de opslagruimte fors meer dan in de begroting was opgenomen. Er lag namelijk 75.000 euro klaar. Maar ondanks een poging de kosten zo laag als kan te houden, was een extra krediet nodig van 78.100 euro. Die extra kosten komen door de vondst van asbest in de dakbedekking van de huidige loods en de stijgende bouwkosten. Daarnaast zijn met de nieuwe belastingwet van 1 januari vorig jaar (het Sportbesluit) alle BTW-uitgaven met betrekking tot sport niet langer aftrekbaar.

Meer berichten