Ellen snoep bij het trappenhuis in aanbouw richting de publiekssteiger.
Ellen snoep bij het trappenhuis in aanbouw richting de publiekssteiger. (Foto: © Bob Awick )

Grote Kerk Naarden houdt vanaf april rondleidingen op grote hoogte

NAARDEN "Goed, je koopt dus eerst een kaartje in de grote witte tent hier voor de kerk. Dan krijg je een helm op en ga je onder leiding van een gids de trap op naar boven. De bezoekers moeten niet vergeten goede schoenen aan te trekken, want de steiger is 25 meter hoog." Directeur Ellen Snoep kan al in geuren en kleuren de 'klantreis' beschrijven die ze vanaf april aanbiedt.

Het project gaat van start onder de noemer 'Hemelbestormers' en sluit aan bij de nieuwe positionering van het eeuwenoude gebouw dat tegenwoordig de benaming 'Baken van Holland' heeft meegekregen. Na maanden van voorbereiden kan de directeur trots melden dat de eerste trappen die de bezoekers naar de steiger moeten brengen al flink opschieten. 

Verhalen op de trappen
Aan de zuidkant van het gebouw, bij de Sint Annastraat, gaan de mensen omhoog. Tijdens de klim omhoog zullen op de trappen al heel veel leuke verhalen verteld worden door de gidsen. "We nemen de bezoekers mee in het verhaal van Naarden aan de hand van een aantal Hemelbestormers. Dit zijn personen die allemaal belangrijk zijn geweest voor de Grote Kerk en de omgeving."

Uitzicht
Op 25 meter boven de grond wordt het mogelijk om een stukje langs het dak te lopen. Dat gebeurt veilig achter een hek. De bezoekers kunnen op grote hoogte genieten van het uitzicht. Er zijn verrekijkers en er wordt aangegeven wat er precies te zien is. Per keer kunnen twintig mensen tegelijkertijd omhoog. Alleen met de trap, want een lift is er niet. Inmiddels is dat trappenhuis al aardig klaar. De bovenste dakrand is de plek waar de publiekssteiger opgebouwd zal worden. De steiger wordt 25 meter lang. Daar is het ook mogelijk om van dichtbij te kijken naar het werk dat de leidekkers verrichten; ze vervangen handmatig de leitjes op het dak.

Koningsdag
In april is alles klaar voor gebruik. Snoep over de planning: "We hebben op 25 april de officiële opening met de minister en burgemeester en de 26ste mogen de vrienden van de kerk, de leden van de Protestantse Gemeente en de bewoners van Naarden-Vesting allemaal gratis naar boven. Op 27 april, dat is Koningsdag, zijn we geopend voor publiek. De kerk zelf is vanaf dan ook weer toegankelijk van woensdag tot en met zondag." 

Yoga
Tot slot is bedacht dat de steiger zich ook leent voor een paar opmerkelijke activiteiten: wat te denken van Yoga en stiltemomenten op grote hoogte? Of een huwelijksaanzoek? Snoep hoopt dat hier animo voor is.

Vrijwilligers gezocht
Voor het project zoekt de kerk nog meer vrijwilligers. Bijvoorbeeld om kaartjes te verkopen, om gids te zijn of om het winkeltje te bemannen. "We zien dat ook jongere mensen warm draaien voor dit project en dat is leuk. We zijn optimistisch gestemd dat we nieuwe vrijwilligers zullen vinden."

Meer berichten