Een minuut stilte voor de ruim 600 inwoners van Gooise Meren die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust.
Een minuut stilte voor de ruim 600 inwoners van Gooise Meren die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust. Foto: Henk Glotzbach

Holocaust Comité Gooise Meren wil gedenkroute door gemeente

Algemeen

GOOISE MEREN - Op het gemeentehuis was gisteren een herdenking bij de plaquette die herinnert aan het feit dat meer dan 600 inwoners van Gooise Meren slachtoffer waren van de Holocaust. Er werden bloemen gelegd door Boaz Rietveld en Bibi Schwartz, allebei inwoners van de gemeente. Boaz stak het kaarsje aan en Bibi legde samen met de burgemeester de bloemen.

Hoofdgast van de avond was documentairemaakster Saskia van den Heuvel. Zij maakte de film Het Vergeten Getto die later die avond werd vertoond in Filmhuis Bussum. Verder was er muziek, een minuut stilte en er werden zoals gezegd bloemen gelegd. Het was maandag precies 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd, daarom is er ook landelijk veel aandacht voor dit onderwerp.

Gedenkroute
Harry Mock van het Holocaust Comité Gooise Meren vertelde dat er plannen zijn om een gedenkroute door de gemeente te ontplooien. Mock: "Het in 2018 opgerichte Holocaust Comité Gooise Meren heeft een nieuw initiatief ontplooid: er komt een Gedenkroute door de gemeente. Dit gebeurt in samenwerking met de Historische Kring Bussum." 

Route langs onderduikhuis
"De route heeft een educatief doel en voert langs oorlog-gerelateerde locaties in Gooise Meren: een onderduikhuis, een gebombardeerd gebouw, het pand van een gedeporteerde familie, diverse oorlogsmonumenten en meer. Op bordjes langs de route komt een QR-code. Via een website worden teksten, foto’s en filmbeelden getoond over de desbetreffende locatie. Op dit moment is het comité druk bezig met fondsenwerving. Als de financiering tijdig rond is, zal deze permanente route nog voor 4 mei officieel in gebruik worden genomen."

Reizende expositie
Dit jaar worden 270 basisschoolkinderen betrokken bij activiteiten om de herinnering aan de holocaust onder de inwoners levend te houden. Er is een reizende expositie en er zijn workshops voor de groepen 7 en 8. Naast scholen in Naarden/Bussum doen dit jaar ook de basisscholen uit Muiden en Muiderberg mee. 

Muiden en Muiderberg
Volwassenen kunnen de expositie zien op 3 februari in Stadscafé Gieling in Muiden en op 5 februari in De Rijver in Muiderberg, beide keren ’s avonds van half acht tot negen. Rond acht uur zal Annet Betsalel, de geestelijke moeder van de expositie, op de twee locaties een toelichting geven.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Oproep voor vrijwilligers Teamleider Vluchtelingenwerk: 'Iedereen heeft een vluchtverhaal' Zorg 26 mei, 13:00
Afbeelding
Kunstig Beeld in Muiden tijdens pinksterweekend: kunstliefhebbers kunnen struinen langs exposities Cultureel 26 mei, 12:00
Afbeelding
Scooterrijder gewond na ongeval Brinklaan foto's 26 mei, 11:04
Logo
Afbeelding
Levensverwachting stijgt met jaren We worden steeds ouder en blijven ook langer gezond Algemeen 26 mei, 10:00
Afbeelding
College gaat weer 'on tour' Algemeen 26 mei, 09:41
Afbeelding
'Door Veilig Thuis hoef ik de nasleep van de scheiding niet alleen te dragen' regio 26 mei, 09:00
Afbeelding
Leerlingen basisschool maken kennis met lokale politiek door spel 'Democracity' Politiek 26 mei, 09:00
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, bankbiljetten, goud, zilver en trading cards (oa. Pokémon) in Huizen 30 mei Financieel Nieuws 26 mei, 08:00