Melody Reekers heeft in Café De Peuk voor alle belangstellenden vier glazen én lekkernijen klaar staan.
Melody Reekers heeft in Café De Peuk voor alle belangstellenden vier glazen én lekkernijen klaar staan. (Foto: Bob Awick )

Bussumse Whisky Woman geeft proeverij in Café De Peuk

BUSSUM - Ze is expert in the sales and service of Scottish whisky. Volgende week geeft de Bussumse Melody Reekers een whiskytasting in 'haar' kroeg Café De Peuk.

Ze kocht haar eerste fles whisky toen ze 18 jaar was - gewoon eentje die er mooi uitzag - en was direct verkocht. Nu, acht jaar later, gaat de nu in Bussum woonachtige Reekers door het leven als Whisky Woman. "Het is een uit de hand gelopen passie."

Om maar meteen een verschil aan te geven: whiskey (met een 'e') is Iers, whisky (zonder 'e' dus) is Schots. Maar dat is niet het enige verschil, vertelt de 26-jarige Reekers, vooral liefhebber van de Schotse versie. 

Tijdens het gesprek blijkt dat de Bussumse, die haar brood verdient als fotografe, een wandelende encyclopedie is op whiskygebied. Dat begon allemaal al vrij snel na haar eerste ervaringen met de sterke drank. Ze begon flessen te verzamelen en las er veel over. 

Daarnaast bezocht ze regelmatig whiskyfestivals en -proeverijen en besloot zij drie jaar terug om zelf dit soort whiskytastings te geven. Daarvoor volgde zij in het Schotse Edinburgh een cursus en kwam zij thuis met het certificaat 'Expert in the sales and service of Scottish whisky'. Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen reist ze nog regelmatig naar Schotland. De volgende trip is alweer in januari. "Daar heb ik wel weer veel zin in."

Het warme gevoel, de complexe smaken, het rokerige. Maar ook de sprookjesachtige verhalen rondom deze sterke drank. Allemaal redenen waarom het drankje deze Bussumse fascineert. 

Daarbij beseft Reekers dat zij als jonge vrouw een opvallende verschijning is in deze volgens het beeld 'oude mannenwereld'. "Er wordt wel gek op gereageerd", geeft ze toe. "Maar mensen vinden het niet raar, eerder interessant." Saillant detail is dat haar vriend juist niet van whisky houdt.

Bij het begin van de tasting is er standaard een korte quiz om zo de kennis onder de deelnemers - vaak zowel beginners als kenners - te peilen. Zo kwam het eens voor dat een zogenaamde kenner een tasting cadeau kreeg en bij aanvang niet het idee had iets te kunnen leren van 'zo'n klein meisje'. Het liep uiteraard anders.

Advies van Reekers aan belangstellenden voor de bijeenkomst in Café De Peuk, haar stamkroeg, is om niet met de auto te komen. De aanwezigen zullen niet dronken worden - het is vooral proeven - maar toch drinken zij vier verschillende soorten whisky uit speciale Glencairn glazen (dan kun je goed ruiken). 

De smaken verschillen, net als de alcoholpercentages: van pakweg 43 tot 61 procent. Om de smaaksensatie compleet te maken worden er ook nog bijpassende lekkernijen geserveerd.

De whiskytasting is donderdag 12 december tussen 20.30 en 22.30 uur. Deelname kost 30 euro. Kaarten zijn te koop via www.whiskywoman.nl (klik op agenda).

Meer berichten