Binnen het organisatieteam heeft iedereen zijn eigen redenen om een steentje bij te dragen.
Binnen het organisatieteam heeft iedereen zijn eigen redenen om een steentje bij te dragen. (Foto: Yvette de Vries)

'We herdenken op Wereldlichtjesdag alle overleden kinderen'

MUIDEN Caroline Blokker uit Bussum raakte zo'n zeven jaar geleden betrokken bij Wereldlichtjesdag. Een moment in het jaar om stil te staan bij alle kinderen die zijn overleden. Dit jaar wordt uitgepakt met een stille tocht, bloemen leggen, de onthulling van een monument en een samen zijn met muziek en gedichten.

Caroline werkt, samen met een team van betrokken mensen, aan de laatste voorbereidingen voor de avond van 8 december, de dag waarop Wereldlichtjesdag elk jaar wordt gehouden. Volgens Caroline is het een belangrijk moment voor iedereen die een kind heeft verloren. "Er wordt na verloop van tijd weinig meer over je kind gesproken. Alsof je kind niet heeft bestaan."

Beladen onderwerp
Dat het een beladen onderwerp is staat buiten kijf, maar dat betekent niet dat er geen aandacht voor kan zijn. Zelf verloor Caroline een kindje voor en tijdens de bevalling. "Mensen vinden het een moeilijk en beladen onderwerp, er wordt vaak over je gesproken in plaats van met je", voegt Dirk-Jan Methorst daar aan toe. Hij regelde de locatie voor de herdenking dit jaar: de Kazerne in Muiden. Kinderen van alle leeftijden

Alle leeftijden
In Nederland zijn afgelopen jaar bijna 1.300 baby's vlak voor of na de bevalling overleden, maar het gaat tijdens Wereldlichtjesdag niet alleen om baby's of kleine kinderen. "Het gaat om kinderen van alle leeftijden en iedereen is dan ook welkom", benadrukt Caroline.

Programma
Caroline vertelt dat er dit jaar een uitgebreid programma is met ook een stille tocht. Die vertrekt om 17.45 uur vanaf de P1 in Muiden en eindigt rond 18.10 bij De Kazerne. Daar kan iedereen die dat wil bloemen leggen in een groot hart, ter nagedachtenis aan de overleden kinderen.

Monument
Even later onthult burgemeester Han ter Heegde een monument. Om 18.30 start het gedeelte in De Kazerne voor ouders, familie, vrienden, hulpverleners en genodigden. Dan worden onder meer de namen van de kinderen genoemd en is er een herdenkingsconcert. Caroline: "We herdenken vooral met muziek en gedichten, maar soms gebeurt het ook dat iemand uit zichzelf iets vertelt."

Alle info op www.wereldlichtjesdag.nl/ locatie/muiden.

Meer berichten