Wethouders Walters (rechts) en Hendriks die symbolisch vanuit hun eigen serverruimtes de draad met elkaar verbinden.
Wethouders Walters (rechts) en Hendriks die symbolisch vanuit hun eigen serverruimtes de draad met elkaar verbinden. (Foto: Gemeente Gooise Meren)

Gooise Meren en Hilversum schakelen over op elkaars computerservers bij calamiteiten

BUSSUM - De gemeenten Hilversum en Gooise Meren hebben een belangrijke stap genomen in de IT-samenwerking tussen beide gemeenten. Als er door een calamiteit zoals, brand, vernieling, lekkage of andere onvoorziene omstandigheid de computerservers in de eigen gemeente uitvallen, wordt er overgeschakeld naar de server op de andere gemeente. Daarmee is de digitale dienstverlening aan de eigen inwoners gegarandeerd. 

De gemeenten zijn hierdoor minder kwetsbaar voor uitval. De Hilversumsewethouder Karin Walters: "Je kunt het je bijna niet meer voorstellen hoe we ooit zonder IT werkten. Als de servers zouden uitvallen hebben we problemen met geboorteaangifte tot betalen van uitkeringen tot het beoordelen van bouwplannen.’’

Glasvezelkabel
Door beide gemeenten is ruim een jaar gewerkt aan deze IT-uitwijk.Tussen de locaties in Hilversum en Gooise Meren is ruim 10 kilometer aan glasvezelkabels neergelegd. Het aantal serverruimten bij de gemeenten is teruggebracht van vier naar twee. Deze zijn up-to-date ingericht.

Samenwerking
Gemeente Gooise Meren en Hilversum willen door krachtenbundeling de toenemende complexiteit op ICT-gebied aangaan. De volgende stap is om de IT omgeving te gaan delen. Geert-Jan Hendriks, verantwoordelijk wethouder Gooise Meren: "Deze samenwerking heeft nu al een groot effect: we hoeven niet allebei noodvoorzieningen te treffen binnen onze eigen gemeente, maar kunnen op elkaar terugvallen. Dat smaakt naar meer.”

Overigens gaat de overname niet in bij een stroomuitval, daar zijn de noodaggregaten voor.

Meer berichten