Afbeelding

'Iedereen mag iets geven of pakken uit het buurtkastje'

Algemeen

NAARDEN Aan de Kolonel Verveerstraat nummer 32 woont Neeltje Veken. Begaan als ze is voor de buurt stelde ze haar tuin beschikbaar voor het plaatsen van het zogenoemde buurtkastje waar mensen eten kunnen achterlaten of kunnen meenemen. Het was buurplatformvoorzitter Said Almakroudi die eigenhandig de zogenoemde 'Free Little Pantry Naarden' vorige week stevig op zijn plaats heeft gezet.

Het mooie initiatief voor het buurtkastje komt uit de koker van Bianca Leeflang-Vos. Zij houdt van de buurt, zit wegens ziekte thuis en gebruikt Facebook. Daar viel haar blik op de stichting SoGoed. Ze las daar de volgende tekst: Liever delen dan verspillen! Pak wat je nodig hebt, geef wat je kunt missen en ruilen mag ook. Zo verspillen we minder voedsel, helpen we een ander en zorgen we samen voor een socialere wijk. "Ik dacht direct; dat zou in onze wijk ook heel goed werken. Ik weet dat hier veel mensen wonen die thuis zijn vanwege werkloosheid of ziekte of rond moeten komen van een klein AOW. Er zijn hier in de wijk genoeg mensen die blij zullen zijn met wat extra's."

Draagvlak
Bianca besloot te kijken of haar idee ook daadwerkelijk draagvlak had. En toen kwam het Buurtplatform Tuindorp Keverdijk, Thijssepark, Vierhoven (KTV) op haar pad. "Voorzitter Saïd reageerde en heeft met het bestuur naar het plan gekeken. Ze gingen direct akkoord, waardoor er een officieel kastje van de stichting aangeschaft kon worden. Ook volgde een oproep wie zijn of haar tuin ter beschikking wilde stellen en daarop kwamen er al drie reacties binnen. Het eerste kastje staat al bij Neeltje in de tuin, maar het plan is om ook op de andere twee adressen - elders in de wijk - een kastje te plaatsen."

Positieve reacties
Saïd laat weten dat het platform al veel positieve reacties heeft gehad. "Ja, op Facebook natuurlijk, maar ook op straat. Mensen spreken mij aan en vinden het heel mooi wat hier gebeurt. Wij hebben ook contact gehad met de wijkadviseur van de gemeente en ook die was enthousiast. We houden als buurtplatform contact met de mensen die de kastjes in de tuin hebben staan. Samen zijn wij verantwoordelijk. Ook zijn de spelregels duidelijk, zoals geen drugs, alcohol en sigaretten aanbieden. We hopen het project snel verder uit te kunnen rollen in de wijk", zegt hij.

Het werkt!
Bianca denkt dat het buurtkastje een succes gaat worden. "Ik heb al veel mensen gezien die even kwamen kijken. En mijn zus had er een fles shampoo in gezet en die was al meegenomen. Leuk om te zien dat het werkt. We hebben trouwens wel spelregels: alles moet in het kastje, dus niks erop, eraan of eronder graag. De levensmiddelen moeten wel droog blijven. Zet je het op de grond, dan zou het ongedierte aan kunnen trekken en dat willen we niet. Laatst had ook iemand schoenen om het kastje gehangen en dat is dus niet helemaal de bedoeling. Wij hopen in ieder geval dat veel mensen gebruik willen maken van het kastje. 

Wie meer informatie wil, kan kijken op de Facebookgroep Free Little Pantry Naarden."

Uit de krant