Jan Stroband en Ben de Veth organiseren de markt op het gemeentehuis in Bussum.
Jan Stroband en Ben de Veth organiseren de markt op het gemeentehuis in Bussum. (Foto: Bob Awick)

'Wij willen ouderen inspireren bij alles wat op hun pad komt'

BUSSUM  - We worden allemaal ouder en zoeken naar manieren om om te gaan met alles wat hierbij komt kijken. Voor de zesde keer wordt komende zaterdag 12 oktober van 9.30 tot 14.30 uur op het gemeentehuis in Bussum de seniorenmarkt gehouden. Het wordt een dag vol lezingen, stands, inspiratie en ideeën om mee te doen aan de samenleving. Organisatoren zijn Jan Stroband en Ben de Veth.

Wat is er allemaal te doen? 
"We hebben een heel leuk programma. Bij binnenkomst is er muziek van ViJoS en bij de deur wordt iedereen geholpen door een gastheer of gastvrouw. Persoonlijke aandacht vinden wij heel belangrijk. We hebben bewegwijzering. want niet alleen beneden in de hal van het gemeentehuis, ook boven is van alles te doen. Op de stands wordt informatie gegeven door allerlei partijen die zich bezighouden met ouder worden. We hebben buurtsportcoaches die zich bezighouden met bewegen voor ouderen, welzijn en zingeving - denk aan de stichting Vier het Leven of Alzheimer Nederland. Maar ook op het gebied van wonen hebben we stands van Seniorweb, makelaars en boedelafwikkeling. Op het gebied van zorg hebben we het centrum voor levensvragen, Vivium zorggroep en daarbij ook nog 'algemene' stands van bijvoorbeeld Veilig Thuis en de politie."

Is er ook een programma? 
"De hele dag door zijn er presentaties en workshops. Hoe bankier je veilig? Hoe word je vitaal ouder? Hoe kun je langer in je eigen huis blijven dankzij domotica? En hoe praat je met je huisarts of naasten over zorg op je oude dag? Het zijn maar enkele voorbeelden. We hebben allemaal partijen die zich verplaatsen in de wereld van ouderen. De wereld verandert nu eenmaal en hier vind je antwoorden op hoe je daarin meekomt. Een ander belangrijk punt is zingeving. Hoe vul je je leven in als het werk wegvalt. We hopen de bezoekers te motiveren om dingen te proberen die het leven makkelijker of interessant maken. Om 13.00 uur is er ook nog een leuke demonstratie walking football waarbij voetballers van SDO en politici het tegen elkaar opnemen. De burgemeester is de scheidsrechter."

Wordt eenzaamheid besproken? 
"Het is zeker een onderwerp dat leeft. Soms is het moeilijk om je open te stellen voor nieuwe mensen. Hoe pak je dat aan? We hebben bijvoorbeeld mooie voorbeelden van hoe je met iemand één keer in de maand mee kunt naar een eetclub zoals Samen Eten Muiden Muiderberg. Als je eenmaal een keer bent geweest, dan ga je er vanzelf bij horen. Dit soort bijeenkomsten is er ook in andere plekken in Gooise Meren. Kom gewoon eens kijken, er wordt van alles georganiseerd."

Hoe komen de mensen bij de seniorenmarkt? 
"Wie vervoer nodig heeft kan contact opnemen met ANWB Automaatje. Bel vandaag (woensdag) of morgen (donderdag) tussen 10.00 en 12.00 uur naar 035-694 74 55 om een afspraak te maken voor halen en brengen."

Meer berichten