De kanonkazemat .
De kanonkazemat . (Foto: Guus Kroon)

Waar moet het monument komen ter nagedachtenis aan neergestorte bommenwerper?

MUIDEN - Guus Kroon uit Muiden - die al een tijdje bezig is met de realisatie van een monument namens de Stichting Halifax Monument - is boos omdat de gemeente met een nieuwe locatie voor het monument op de proppen komt. Die sluit totaal niet aan bij zijn visie.

Niet de plek waar zicht is op de locatie waar de bommenwerper is neergestort op 1 mei 1945 zou de beste plaats zijn, maar er wordt nu gesproken over de kanonkazemat aan de Zuidpolderweg. Een plek waar geen zicht is op de crashlocatie. 

Vrees voor vertraging
"Als we de andere locatie zouden accepteren, dan leidt dat onherroepelijk tot nieuwe vertraging in de aanvraag van de vergunning." Kroon begrijpt ook de motivatie van de gemeente niet. "Die is ons volkomen onduidelijk."

Onthulling
Hij heeft de onthulling van het monument gepland staan op vrijdag 1 mei 2020, mét nabestaanden van de zeven omgekomen bemanningsleden. Het betreft oudere mensen uit het buitenland die op tijd uitgenodigd moeten worden. Deze week is er overleg tussen de gemeente en provincie over de plek voor het Halifaxmonument.


Guus Kroon is zo'n beetje de historicus van Muiden als het gaat om kennis van de periode 1940-1945. Hij schreef er boeken over, dook in de geschiedenis van de vele bunkers in en rondom Muiden en Muiderberg en maakt zich hard voor een monument voor de in 1943 neergestorte Engelse Halifax bommenwerper, waarbij de zeven bemanningsleden het leven lieten.Meer berichten