Lilly le Feber gaat haar werk enorm missen.
Lilly le Feber gaat haar werk enorm missen. (Foto: Bob Awick)

Lilly le Feber neemt na 46 jaar afscheid van de bibliotheek

NAARDEN - Als stagiair stapte Lilly le Feber in 1973 de bibliotheek van Bussum, toen nog gelegen aan de Generaal de la Reijlaan, binnen. Ze werkte de eerste 18 jaar in Bussum in verschillende filialen en stapte in 1993 over naar de bibliotheek in Naarden. Volgende week neemt ze, na 46 jaar, afscheid.

En dat afscheid voelt een beetje dubbel. Ze gaat haar werk enorm missen, maar vindt ook dat het goed is dat er jong bloed komt. "Jonge mensen hebben weer andere ideeën."

Veel meegemaakt
Ze maakte in al die jaren flink wat veranderingen mee. Zoals de fusie enkele jaren geleden met onder meer de bibliotheken in Weesp, Muiden en Loosdrecht. "Toen veranderde er veel en ik zag er in het begin tegenop. Maar het viel heel erg mee en het bracht ook leuke dingen. Van het filiaal in Naarden werd altijd gezegd dat het te klein was voor lezingen en activiteiten." Na de fusie veranderde dat en nu worden er themaochtenden en lezingen gehouden. Ze zag ook de samenstelling van de collectie veranderen.

Jeugdbieb verdween uit Naarden
De jeugdbibliotheek, gericht op jongeren vanaf 12 jaar, verdween en ze krijgen nu centraal boeken aangeleverd. Vroeger maakten ze zelf, op basis van recensies en wat hun klanten leenden, keuzes. "In eerste instantie vond ik het jammer dat je zelf niet meer de boeken kon kiezen. Maar je houdt daardoor wel meer tijd over voor andere zaken en er is altijd iets budget gebleven voor eigen inbreng."

Advies en tips geven
Het leukste aan haar werk vond ze het adviseren en tips geven. "Het aanraden van boeken en kinderen die niet weten wat ze leuk vinden de 'goede kant' op sturen."

Kinderen blijven komen
Terwijl Lilly vertelt welke boeken ze zelf het liefste leest "mooie romans en Scandinavische thrillers". Ondertussen loopt ze even naar de balie om een klant te helpen. "De balie is een fijne plek", vertelt ze als ze weer gaat zitten. "Je ziet iedereen binnenkomen en hebt dan meteen een eerste moment van contact."

En vroeger was het drukker in de bibliotheek. Al blijven de jonge kinderen wel komen. Daar doen ze ook van alles aan vanuit de bibliotheek. Zo is er een samenwerking tussen de bibliotheken en scholen. "De leerlingen van de Tweemaster komen hier één keer per vier weken boeken ruilen", vertelt Lilly.

Ook naar buiten
Dat contact met de omgeving is belangrijk. "Je moet naar buiten kijken en ook je gezicht laten zien bij activiteiten in Naarden. Dat maakt het, samen met het klantcontact, ook de moeite waard."

Het afscheid van Lilly is op 3 oktober, haar laatste werkdag. Tussen 14.00 en 18.00 uur is iedereen welkom. 's Avonds is er nog een afscheid met (oud-)collega's.

Meer berichten