Hidde, links op de foto, en Floris klaar voor vertrek naar Antigua.
Hidde, links op de foto, en Floris klaar voor vertrek naar Antigua.

Optimist-zeilers Hidde en Floris Schraffordt naar WK in Antigua

NAARDEN - Hidde en Floris Schraffordt uit Naarden zijn zondag vertrokken naar het WK zeilen in de Optimist-klasse van 6 tot 16 juli in Antigua in het Caribisch gebied. Voor de 13-jarige Hidde is het zijn tweede wereldtitelstrijd; zijn 11-jarige broertje debuteert. Voor de wereldtitel op zee bij Antigua gaan zij de strijd aan met 260 boten uit 65 landen.

"Ik hoop dat het daar lekker waait", zegt Hidde een paar dagen voor hun vertrek. "Ik zeil graag bij veel wind en hoge golven. Met licht weer ben ik in het nadeel omdat ik wat zwaarder ben." Floris maakt het niet uit: "Ik ben fanatiek als ik eenmaal in de boot zit en kan me volledig focussen op de wedstrijd. Veel wind of weinig wind: ik ga ervoor. Op het WK varen we met onze eigen zeilen. De boten moeten we huren van de organisatie."

Topzeilers
De Optimist is een eenpersoonsjeugdzeilboot. Een groot aantal van de huidige topzeilers is in deze klasse begonnen met wedstrijdzeilen. Internationaal is de maximumleeftijd 15 jaar. Hidde en Floris hebben talent. Om naar het WK te mogen, in zeilkleding van Windesign, waren er dit voorjaar selectiewedstrijden in Heeg, Brouwershaven en Muiderzand. Alleen voor de top vijf van de 160 deelnemers was er een WK-ticket; Hidde werd tweede en Floris vierde.

Concurrentie
Om op het WK bij de top te eindigen is niet eenvoudig. Er komen uit 65 landen 260 boten aan de start. Hidde: "De eerste drie dagen varen we elke dag twee wedstrijden. De eerste 80 boten in het klassement plaatsen zich voor de finale, die twee dagen later begint. Weer drie wedstrijddagen, maar dan voor de wereldtitel. De overige deelnemers strijden voor de 81e plaats." Floris, hoopvol: "Een plek bij de top 80 zou al geweldig zijn. De internationale concurrentie is enorm."

Lees verder in de digitale editieDe jongens in actie (voorste twee boten).

Meer berichten