Foto: Bob Awick

Jongerenwerkers Lennert Bont en Isabelle de Klerk nemen afscheid

BUSSUM - Jongerenwerkers Lennert Bont en Isabelle de Klerk nemen na tien jaar afscheid. Datum van het afscheid is donderdag 11 juli in wijkcentrum Scan.

Sociaal werker Lennert Bont is zijn carrière begonnen als jongerenwerker in jongerencentrum Scan in Naarden. "In die tijd mocht er nog alcohol gedronken worden, wat niet altijd een positief effect had. Ik werkte toen samen met Ruthy Beutick en wij hebben het alcoholgebruik afgeschaft, waar niet alle jongeren blij mee waren. Ik ben toen met ze in gesprek gegaan. Op een gegeven moment vertelden ze dat ze al jaren bezig waren om een pannaveldje te realiseren op de Keverdijk. Dat hebben Ruthy en ik voor ze opgepakt en zijn in gesprek gegaan met de gemeente. Ook hebben we avonden georganiseerd met bewoners en jongeren en na anderhalf jaar hebben we het voor elkaar gekregen."

Bespreken
In mijn werk neem ik jongeren heel serieus, Ze kunnen alles met me bespreken en ik kom altijd mijn afspraken na. Wat ik ook gedaan heb, is de jongeren zelf hun verantwoordelijkheid geven. Zoals geld binnenhalen zodat ze hun eigen kickboksspullen, beamer en playstation konden aanschaffen en zelf activiteiten organiseren. In de Scan hadden we vroeger een pannenkoekencafé. De Scan zit naast wijkpost De Schakel, een ontmoetingsplek voor ouderen, en sommige bezoekers vonden dat niet prettig. We zijn gaan praten en de jongeren zijn toen één keer in de maand pannenkoeken gaan bakken om samen op te eten en in gesprek te gaan. En jaar later ben ik ook gaan werken in Bussum. Door omstandigheden was het jongerencentrum daar gesloten en ben ik ambulant werk gaan doen. Ik zocht een collega om het samen mee op te pakken. Isabelle had veel ervaring omdat ze dat werk in Wijdemeren en Hilversum deed en zo zijn we samen in Bussum begonnen."

Behoefte
Isabelle: "We zijn op straat gaan werken en langsgegaan bij hangplekken, parken en scholen om de jongeren te leren kennen en te vragen wat er speelt en waar ze behoefte aan hadden. De gemeente liet ons weten dat er in Bussum geen meldingen van jeugdoverlast waren. We vroegen ons af of dit juist was en zijn verschillende wijken gaan bezoeken om bij bewoners na te gaan of die informatie juist was. Dit bleek niet te kloppen en we hebben gezamenlijk een app-groep aangemaakt zodat we bij een melding actie konden ondernemen. Na twee jaar tijd was het aantal meldingen verdrievoudigd en kregen we meer werkuren om dit op te pakken."

Overlast
"We zijn in gesprek gegaan met de hangjongeren om de overlast uit te leggen, zoals bij de Hema aan het Julianaplein. Die jongeren kwamen toen met het initiatief om met bewoners in gesprek te gaan. Ze hebben toen ook het idee naar voren gebracht om samen activiteiten te doen, zoals graffiti spuiten. Wat een groot succes was. Zo heeft de samenwerking tussen de gemeente, politie en scholen meer vorm gekregen en worden we vaak ingezet om in gesprek te gaan. We hebben begrip en vertrouwen in alle jongeren en dat we het samen kunnen oplossen. Altijd positief benaderen en goed begeleiden."

Isabelle en Lennert nemen op donderdag 11 juli tussen 17.00 en 20.00 uur afscheid in wijkcentrum Scan aan de Majoor Kampsstraat 3 in Naarden. "Iedereen is welkom voor een drankje en hapje en om stil te staan bij de mooie herinneringen van tien jaar werken bij Versa Welzijn."

Meer berichten