Mirjam was op 25-jarige leeftijd legerjournalist.
Mirjam was op 25-jarige leeftijd legerjournalist.

Naardense Mirjam Meindertsma is boegbeeld van Veteranendag

NAARDEN - De 45-jarige Mirjam Helsen-Meindertsma uit Naarden is dit jaar hét gezicht van de campagne voor de nationale Veteranendag. Vandaag, 29 juni, is de landelijke dag waarop deze strijders voor de vrede in het zonnetje worden gezet.

Op het eerste gezicht oogt Mirjam - ze is jong, lang en blond, niet als een veteraan met een heftig oorlogsverleden. En dat is dan wellicht ook de reden dat zij dit jaar boegbeeld is geworden.

Kosovo
Op 25-jarige leeftijd reisde ze - in dienst van de vrede - naar Kosovo. "Dat was in 1999. Mijn taak was om als legerjournalist de militairen te volgen en daar verhalen over te schrijven. Dat was een mooie functie, want ik kwam overal, sprak iedereen en kon al mijn ervaringen direct van mij af schrijven. Ik vond het een hele waardevolle, maar ook heftige ervaring. Het is verschrikkelijk om te zien hoe mensen kunnen worden in tijden van oorlog. Om te zien waartoe ze in staat zijn."

Laat zien wat gebeurd is

"Wij reden in jeeps, met helm en scherfvest van 12 kilo aan door het gebied. Er was veel 'onzichtbaar' gevaar zoals boobytraps. We konden alleen op de wegen rijden waar de mijnen waren weggehaald. Ik heb vreselijke dingen gezien: zo bewaakten we massagraven, waren we bij herbegravenissen en bij het vastleggen van de spullen van omgekomen burgers. Er werden foto's van kleding en sieraden gemaakt in de hoop de slachtoffers te kunnen identificeren. Ik heb zo veel leed gezien. Soms durfde ik ook geen foto's te maken, maar de mensen zeiden: nee, laat zien wat hier gebeurd is."

Vrijheid niet vanzelfsprekend
Lange tijd voelde Mirjam zich helemaal geen veteraan. Dat besef kwam pas toen ze in 2007 een keer werd gevraagd om een speech te houden met dodenherdenking. "Toen kwam ik met andere veteranen in contact. En het viel mij ook op dat veel kinderen maar erg weinig weten over oorlog. Hier in 't Gooi heeft iedereen zo'n goed leven, een oorlog is een ver-van-mijn-bed-show. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. We moeten dat niet vergeten."

Veteranendag
Mirjam loopt vandaag mee met haar detachement op de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. "Ik nodig iedereen uit om te komen kijken en om eens in gesprek te gaan met een veteraan."


Mirjam oogt niet als een typische veteraan. Wellicht de reden dat zij dit jaar boegbeeld is geworden.

Meer berichten