Er is veel te vertellen over de begraafplaats.
Er is veel te vertellen over de begraafplaats.

Rondleidingen over Joodse begraafplaats Muiderberg


MUIDERBERG - Voor het tweede jaar op rij worden er weer rondleidingen verzorgd over de Joodse begraafplaats in Muiderberg.

Harry Mock vertelt dat er zo veel animo voor is dat hij al nieuwe data gepland heeft. De rondleidingen duren twee uur en zijn gratis. Maximaal 25 mensen kunnen per rondleiding meedoen. Voor personen die slecht ter been zijn, is de rondleiding minder geschikt.

Grootste
'Muiderberg' is met circa 45.000 graven, verspreid over zeven velden, de grootste in gebruik zijnde joodse begraafplaats in Nederland. De rondleiding begint in het hoofdgebouw, waar de ontstaansgeschiedenis van deze in 1642 opgerichte begraafplaats wordt toegelicht. Na een wandeling langs graven van onder meer kohaniem, levieten en besnijders wordt in de aula (voorheen het reinigingsgebouw) uitleg geven over de riten en gebruiken bij een joodse begrafenis. Beide gebouwen zijn een rijksmonument.

Begraven
Het joodse geloof komt ter sprake voor zover er een relatie is met de begraafplaats en de wijze van begraven. Evenals vorig jaar worden de rondleidingen verzorgd door Rob Bonn, Guus Kroon en Harry Mock. Wie met een groep wil komen, kan contact opnemen met het secretariaat -Marije Wiss, 06-14942164.    

Data
Er is nog plek op de volgende data: zondag 2 juni (start 10.00 uur), vrijdag 7 juni (start 14.00 uur), vrijdag 5 juli (14.00 uur) en zondag 14 juli (10.00 uur).

Aanmelden kan via e-mail: rondleidingjbm@gmail.com.

Meer berichten