Carla koos zelf deze foto van een pianospeler die mooi reflecteert in de vleugel.
Carla koos zelf deze foto van een pianospeler die mooi reflecteert in de vleugel. (Foto: Bob Awick)

Fotoclub Argentum bestaat 50 jaar en exposeert op meerdere plekken in Gooise Meren

NAARDEN - Carla van Oostenrijk is vicevoorzitter van de jarige fotoclub Argentum en laat trots zien hoe de hal van verzorgingshuis Naarderheem wordt opgevrolijkt door de mooiste foto's van haarzelf en overige clubleden.

"Deze is van mij", zegt ze, terwijl ze wijst naar een foto van een jongen die achter een piano zit. "Ik heb de foto gemaakt tijdens een Vriendenconcert voor Laren Klassiek in het Papageno Huis in Laren. Raymond van Engelenhoven heet de pianist. De foto vind ik zelf erg goed gelukt. Met name de weerspiegeling en de compositie. 

Vrij werk
Terug naar de expositie. Aan de muur hangen niet van alle leden foto's. "We hebben een commissie en die kiest de beste foto's uit. Soms zit er werk van je bij en soms niet. We exposeren nu ook niet met een thema. Er hangt vrij werk." Van gebouwen die mooi weerspiegelen in het water, een close-up van een kat, een meeuw die in de lucht hangt en zijn bek opent voor een stukje brood, een jongen met een kap op gefotografeerd in de duisternis en twee schattige kindjes met rode kleertjes op het strand: de mix is erg divers.

Actieve club
"Het is een mooie afspiegeling van wat onze leden doen. Sommige van ons zijn erg gedreven en volgen een vakopleiding. Maar we hebben twee clubavonden per maand, avonden met een gastdocent over thema's zoals macrofotografie of flitsgebruik. We gaan ook op excursie en hebben avonden met professionele fotografen die onze foto's bespreken. We zijn erg actief en inmiddels echt een vriendenclub geworden."

Chemische
Sommige leden zitten dan ook al tientallen jaren bij de fotoclub, die 50 jaar geleden haar oorsprong vond als onderdeel van personeelsvereniging Chefana van de Chemische Fabriek Naarden. Toen de personeelsvereniging daar werd opgeheven, ging de club verder als Argentum.

Veranderingen
"De fotografie is in die jaren erg veranderd. We begonnen met zwart-witfotografie en zelf ontwikkelen en afdrukken in de doka. Dat doen we nu niet meer. We volgen nu alle digitale mogelijkheden op de voet, fotograferen met smartphones en volgen geregeld cursussen. We gaan gewoon met onze tijd mee."

Expositie
De fotowerken hangen nog tot en met 24 mei in Naarderheem, maar er hangen ook werken in Bellefleur. Later komen er nog foto's bij Fotofestival Naarden, Podium deMess en het gemeentehuis te hangen. Argentum staat open voor nieuwe leden, zowel beginners als professionals. Aanmelden op info@fotoclubargentum.nl.

Meer berichten