Suzanne schreef alweer haar zesde boek.
Suzanne schreef alweer haar zesde boek. (Foto: Sjoerd Stoop)

Suzanne maakt met haar roman seksueel geweld bespreekbaar

MUIDEN  -Waarom was het eigenlijk zo'n big deal? Iemand stopte even een van zijn lichaamsdelen in je, nou en? De tandarts stopte zijn vingers en apparatuur in je mond terwijl je daar geen zin in had. Wat was seks nou helemaal? Het is een passage uit het boek Magic Moment Resort van schrijfster Suzanne Hazenberg uit Muiden. Zij schrijft over verkrachting en seksueel geweld en wil daarmee een taboe doorbreken.

De 55-jarige Suzanne is niet vreemd van een fictief verhaal, ze schrijft al jaren dialogen voor de dagelijkse soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. Technieken die ze daar toepast om een verhaal spannend te maken met een cliffhanger gebruikt ze ook in haar boeken. Daarbij kaart ze in de serie ook heftige onderwerpen aan, maar nu kon ze - zonder invloed van andere teamleden - helemaal losgaan in haar fantasie. Het boek is een goede roman, maar gaat ondertussen wel over heftige gebeurtenissen.

Waar gaat het boek eigenlijk over?
"Het boek gaat over hele verschillende vrouwen die allemaal iets naars hebben meegemaakt. Het boek gaat over relaties. Het staat niet vol seks en verkrachtingen, maar het gaat wel over deze onderwerpen. Hoe verloopt misbruik en hoe ga je er daarna mee om? Vrouwen kunnen zo'n gebeurtenis rationaliseren. Ze gaan zich afvragen: wat is er eigenlijk zo erg aan wat er gebeurd is? Ze proberen het voorval voor zichzelf goed te praten. Een vrouw denkt dan bijvoorbeeld: ik heb ook weleens geen zin in seks met mijn man, maar ik doe het dan toch. Het gaat over de glijdende schaal waarin seks van leuk naar niet leuk kan gaan."

Waarom wilde je hierover schrijven?
"Het onderwerp sluit denk ik heel erg aan bij wat er momenteel in de maatschappij leeft. Alle beerputten over seksueel misbruik gaan open. Denk aan misbruik in de katholieke kerk, in de sportwereld, de beweging van #MeToo: seksueel geweld komt overal voor, in alle lagen van de bevolking. Ik wil graag mensen raken met mijn boeken en ik denk dat dit goed gelukt is."

Willen de lezers hier wel over lezen?
"Het boek is zeker niet één en al ellende. Soms verschijnt er ook een glimlach op je gezicht, want het is ook spannend en mooi met her en der wat humor. Laat het onderwerp je niet afschrikken."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten