Vergunning bomenkap Naarden op tafel bij Raad van State | NaarderNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Archieffoto: Bob Awick

Vergunning bomenkap Naarden op tafel bij Raad van State

NAARDEN - Welke bomendeskundige heeft meer gelijk dan de andere? Op die vraag gaat de Raad van State binnen enkele maanden een antwoord geven. En dan wordt ook duidelijk of het Jac. P. Thijssepark binnenkort 9 metasequoia's armer is.

Enkele buurtbewoners stapten woensdag naar de Raad in een laatste poging om de vergunning voor de kap van de bomen vernietigd te krijgen. Ze vinden de kap helemaal niet nodig. Een aantal wortels weghalen en de kruin snoeien is voldoende om de gezonde bomen te behouden, zeggen ze.

Maar het gemeentebestuur van Gooise Meren en een aantal andere buurtbewoners vinden dat de bomen wel gekapt moeten worden. Om de resterende rij naaldbomen gezonder te maken. Aanvankelijk wilde het gemeentebestuur alle 27 metasequoia's kappen en er andere bomen voor in de plaats zetten. Toen was het gezond maken van de metasequoia's blijkbaar nog niet de wens van het gemeentebestuur. Maar dit ingrijpende plan ging na vele bezwaren uit de buurt niet door.

Volgens woordvoerders van de gemeente is door overmatige wortelgroei de voeding van de bomen opgesoupeerd. Er is grondverbetering nodig, volgens het advies van een bomendeskundige die door de gemeente is ingeschakeld. En om voor grondverbetering ruimte te maken, moeten er ook bomen om en om worden gekapt. De uitgedunde bomenrij blijft verder in stand.

De bezwaarmakers schermen met het advies van een boomdeskundige van de gemeente Amsterdam. Die stelt dat de ingrijpende maatregelen van Gooise Meren niet nodig zijn. In Amsterdam zou men dat nooit zo doen, volgens de deskundige.

En nu moet de Raad van State gaan oordelen welke deskundige met het meest aannemelijke verhaal is gekomen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227083&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227085&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=naardernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=141" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>