Foto: Bob Awick

'Na bijna tien jaar Grote Kerk wordt het tijd mijn vleugels uit te slaan'

NAARDEN Marlo Reeders wordt de nieuwe directeur van Stichting Nederland Monumentenland. Ze verlaat de Grote Kerk Naarden en gaat zich landelijk inzetten voor cultureel erfgoed.

De bruisende Marlo Reeders bestelt 'het gebruikelijke' bij de Coffee Culture. Ze heeft net de fotoshoot erop zitten als we beginnen aan de terugblik op haar werk als directeur bij de Grote Kerk Naarden. Ze kwam in haar functie van directeur erg heel vaak in het nieuws. Soms moesten we daarmee doseren, zo meende deze redactie. Maar nu pakken we nog een keer uit, want Marlo neemt afscheid. En Naarden gaat haar missen.

Netwerker
Een echte netwerker, een op en top Goois vrouwtje, een aanpakker, een regelaar, een eigenwijze tante en een ideeënmachine. Daarbij is ze ook Naarder in hart en nieren. Ze woont sinds kort ook in de vestingstad. Ze kon dus lopend naar haar werk. Onderweg al druk zwaaiend en pratend met de mensen die ze tegenkwam. Eerst een echt lekkere koffie halen bij de Coffee Culture en daarna aan het werk op kantoor in de Sint Annastraat of druk bezig in het archief, door het land of gewoon in de kerk zelf. Marlo was daar waar ze nodig was.

Doortastend
De directeur wist toen ze bijna tien jaar geleden begon heel goed wat de Grote Kerk nodig had: meer publiek, meer bekendheid en reuring. Ze kreeg dit voor elkaar op haar eigen, doortastende manier. Wat begon met een lobby bij een lokaal raadslid van GroenLinks voor het herinrichten van het kerkplein, groeide uit tot het binnenharken van miljoenen aan subsidie. Want als Marlo ergens voor gaat, dan zet zich daar met hart en ziel voor in.

Veel plezier
"Ik heb altijd met zo ongelooflijk veel plezier mijn werk gedaan. Ik heb de lat altijd hoog gelegd en ik ben iemand van ideeën. Mijn werk kon ik doen dankzij zo veel mensen waar ik goed mee heb samengewerkt. Mijn collega's van de kerk, alle vrijwilligers, maar ook alle mensen eromheen. Van de contacten met de gemeentewerkers, de verkeersregelaars, stadspromotor Saskia Simons. Te veel mensen om op te noemen. Velen hebben mij op cruciale momenten ondersteund", zegt ze dankbaar.

Verbonden
Naarden en Marlo zijn echt aan elkaar verbonden. Twee jaar geleden riep deze krant haar, samen met de andere betrokken vrijwilligers, uit tot Naarder van het Jaar. Dat was voor haar inzet voor het evenement De Nacht van Naarden. We zien de betrokkenheid ook terug in de jubileumtentoonstelling waarbij Naarders hun herinneringen aan de Grote Kerk delen.

Jubileumjaar
"We hebben zulke leuke foto's, verhalen, zelfs trouw- en doopjurken van Naarders mogen ontvangen. Dat is zeker een aanrader om te gaan bekijken." Het jubileumjaar betekent dat het Tongewelf 500 jaar bestaat en dat Stichting Grote Kerk Naarden en ook Vereniging Stichting Vrienden van de Grote Kerk Naarden beide hun 25-jarig bestaan vieren. Marlo werkt nog aan het ontsluiten van archiefmateriaal rondom deze gebeurtenissen en binnenkort worden die toegankelijk via speciale Kijk in de Kerk Routes door de kerk.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten