Genieten op het water met hooguit 6 kilometer per uur.
Genieten op het water met hooguit 6 kilometer per uur. (Foto: Bob Awick)

Spelregels voor gebruik vestingwater

NAARDEN - Het prachtige zonnige weer van de afgelopen tijd zorgde voor extra veel plezier op en rondom de vestingwallen. Kinderen die in een bootje varen, picknicken op de wallen, een beetje zonnen en vanaf de wallen naar beneden springen voor een duik in het verkoelende water. Het klinkt gezellig, maar volgens de gemeente schuilt er ook gevaar in.

De gemeente wil dat er een eind komt aan het te snel varen met een boot, het zwemmen in de vestinggrachten, het springen van wallen en bruggen en het achterlaten van zwerfafval.
Maar wat zijn die spelregels precies? "Ruim je rommel op of neem het mee naar huis. Parkeer je fiets zo dat niemand er last van heeft, vaar altijd langzaam en veilig en spring niet van bruggen of wallen, want dat is gevaarlijk."

Springen
"Door de hoogte van de wallen komen de zwemmers met grote snelheid in het water terecht. Zwemmers kunnen zich verwonden aan van alles wat in het water kan liggen. Denk aan fietsen en scherpe voorwerpen. In zo'n situatie snel op de kant klimmen is bij de vestingwallen onmogelijk. Ook het springen vanaf bruggen is zeer gevaarlijk. Je kunt makkelijk uitglijden en vanaf de brug kun je niet zien of er een bootje onderdoor komt. Het water in de grachten is geen openbaar zwemwater en wordt ook niet als zwemwater onderhouden en op kwaliteit getest. Zwemmen is op eigen risico."

Voorkomen van ongelukken
De gemeente wil niets horen over 'betutteling van de maatschappij'. "Dat is het niet. We willen gewoon dat ouders zich bewust zijn dat wanneer hun kinderen hier springen ze wel degelijk gevaar lopen. We willen voorkomen dat er ongelukken gebeuren."

BOA's
"Je ziet dat kinderen wachten met springen, maar zodra de boa's weg zijn ze alsnog een duik nemen. We zullen wel vaker controleren, maar we hebben niet genoeg capaciteit om alle wallen altijd in de gaten te houden."

Geen borden
"Borden gaan we niet plaatsen. De wallen zijn geen eigendom van de gemeente en ik denk niet dat waarschuwingsborden passen bij dit monument."

Hard varen
Een ander punt is het te hard varen over de vestinggrachten. "Te hard varen verstoort de rust. De regel is maximaal 6 kilometer per uur. Dat is dus een flinke loopsnelheid. Boa's die hierop controleren beschikken niet over een boot. Ze spreken wel mensen aan vanaf de kant."

Meer berichten