Feiko Koster hangt zijn werk op voor de expositie in deMess.
Feiko Koster hangt zijn werk op voor de expositie in deMess. (Foto: Bob Awick)

Feiko Koster fotografeert rijzende sterren op een opvallende manier

NAARDEN - Hoe zet je een jonge muzikant op de foto? In ieder geval niet statig geposeerd, meent de Naarder fotograaf Feiko Koster. Hij haalt er juist veel plezier uit om het anders te doen.

De werken in deMess zijn allemaal gemaakt op Schiermonnikoog tijdens het International Festival Jong Talent; een muziekfestival voor jonge muzikanten. "Het zijn allemaal rijzende sterren."

Schier
Hij komt al jaren op het festival om de jongeren iets te leren over hoe je jezelf kunt promoten. Met sommige musici blijft hij nog jaren werken. Een van van hen is het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK). Feiko vertelt dat hij ze voor de foto, die in deMess hangt, in een aparte outfit had gestoken. Het doek pakt meteen, daar is geen twijfel over mogelijk.

Tegenstelling
Het is een rare tegenstelling: muzikanten die niets anders doen dan studeren, oefenen, spelen, optreden. En dan staan ze daar met ontspannen gezichten, haren wapperend in de wind van het eiland, voeten in het water, een donkergroen visserspak met bretels aan en peperdure instrumenten in de hand. Feiko kan er wel om lachen. Hij houdt wel van een twist. "Dan pak ik bijvoorbeeld een oude fiets en zeg: ga daar maar mee op de foto. Ze doen het allemaal, behalve Koreanen."

Pieter de Koe
"Ik vind deze foto van Pieter de Koe ook heel goed gelukt. We liepen op de dijk en mijn assistent zag ganzen. Ze heeft ze even opgejaagd en Pieter ging met zijn cello in de hand rennen. Op de achtergrond was een soort Walt Disney-lucht: knalblauw en met van die getekende wolken. Alles komt samen op deze foto. In zijn beweging staat hij er perfect op. Kijk ook eens naar het zwart, wit en grijs van zijn kleding, dat past precies bij de kleur van de ganzen."

De expositie is iedere zaterdag tot en met 4 juli te zien in deMess tussen 10.00 en 13.00 uur. Feiko is er dan zelf ook. Zijn werk is ook te zien op de veerpont naar Schiermonnikoog.

Meer berichten