Afbeelding
Foto: Pixabay

Welke certificaten heb je nodig als horecaonderneming?

Advertorial

Ga jij een horecaonderneming in onze regio starten, dan komt er veel meer bij kijken dan alleen het opstellen van een ondernemingsplan. In ieder horecabedrijf zijn er namelijk verplichte certificaten en diploma’s die ondernemers en/of de werknemers moeten bezitten. Welke dat zijn, is afhankelijk van het type bedrijf dat je gaat beginnen. Wij zetten een aantal algemene verplichte certificaten en wetten voor je op een rij.

SVH Diploma Social Hygiëne

Wanneer je als bedrijf alcohol schenkt of verkoopt, dien je in het bezit te zijn van een SVH Diploma Sociale Hygiëne. Volgens de Drank- en Horecawet moet er altijd één iemand aanwezig zijn tijdens de openingsuren die over dit diploma beschikt. Dit geldt dus sowieso voor de ondernemer en de leidinggevenden, maar ook voor andere werknemers in het geval dat er geen leidinggevende aanwezig is. Daarnaast moet je als horecaonderneming een drank- en horecavergunning aanvragen. Om dit te kunnen doen, dien je je SVH Diploma Sociale Hygiëne aan te tonen.

HACCP-certificaat

Werk je als horecaonderneming met voedsel of drinkwaren die kunnen bederven, dan ontkom je niet aan de regels rondom voedselveiligheid. Als werkgever ben je wettelijk verplicht om te werken met een hygiënecode of HACCP-plan. Niet alleen jij, maar ook al jouw werknemers, moeten weten hoe ze veilig met voedsel kunnen werken.

Een training of instructie op het gebied van voedselhygiëne is dan ook ten zeerste aan te raden voor alle werknemers die zich bezighouden met het bereiden of behandelen van eet- of drinkwaren. Je kunt voor zo’n training of HACCP-audit terecht bij een voedselveiligheid specialist.

Allergenen certificaat

Iedere horecaondernemer is wettelijk verplicht om volgens de Allergenendeclaratie te werken. Wanneer je namelijk bezig bent met het bereiden en bedienen van voedsel, moet je de consument informatie kunnen verstrekken over de aanwezigheid van allergenen. Dit geldt voor zowel verpakte als niet-verpakte producten.

In het geval van een controle moet je kunnen aantonen dat er voldoende kennis van allergenen in huis is. Voldoet jouw onderneming niet aan het juiste allergenenbeleid, ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.

BHV diploma voor horeca

Tot slot is elke horecaondernemer verplicht om bedrijfshulpverlening te hebben. Volgens de Arbowet is het verplicht dat minimaal één bhv’er aanwezig is op de werkvloer. Hoe groter het bedrijf, hoe meer bhv’ers er natuurlijk gewenst zijn.

De taak van een bhv’er is om een onveilige situatie zoveel mogelijk te begeleiden zodat de schade zoveel mogelijk beperkt blijft. Denk hierbij aan het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, het bestrijden van een beginnende brand en werknemers evacueren in het geval van nood. 

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Zoektocht naar verbinding in een stad die verdubbelt Syrische Nibal (34) geeft zumbales; ‘dansen helpt!’ Mensen 12 aug, 08:00
Afbeelding
Het heidehaantje Column GNR 11 aug, 16:05
Logo
Afbeelding
Alice (34) verruilt geboortestad Amsterdam voor Naarden: hoe is dat? Aarden in Naarden: Vrienden hoeven het niet te zeggen, toch? En het ov slaapt hier. Algemeen 11 aug, 15:00
Afbeelding
Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden gestart Buurt / wijk 11 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Dana Albers (25) vond het niet altijd makkelijk om de beste te zijn ‘Uit de put weer omhoog, in sommige gevallen red je zelfs levens’ Sport 11 aug, 09:00
Afbeelding
Overvaller Kruidvat in centrum Hilversum was geschminkt Politie 10 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
'Vreselijk, ik was er zelf ook kapot van' Voorwaardelijke taakstaf voor baasje agressieve hond na incident Erfgooiersstraat Politie 10 aug, 15:00
Logo
Afbeelding
In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen Deskundigen: ‘Let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen’ Algemeen 10 aug, 09:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief