Afbeelding

Een rekening aanvragen en vier andere zaken die we doen na online vergelijken

Commerciële bijdrage

In deze eeuw heeft de consument veel meer controle over zijn uitgaven, omdat dankzij de mogelijkheid van het online vergelijken het monopolie op menig product verdwenen is. Geen bedrijf is meer veilig voor de keiharde cijfertjes die naast elkaar gelegd worden op vergelijkingssites, en de reviews die daaronder staan. Vijf voorbeelden. 

Een bankrekening openen

Vanzelfsprekend kijk je eerst op bankingreview alvorens zomaar een bankrekening te openen. Want niet alleen lage kosten en administratieve handigheidjes maken een bank tot de meest aantrekkelijke, er wordt ook gerankt op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Die varieert van dierenwelzijn tot inclusiviteit. Ook voor zoiets als wapenhandel, een berucht stokpaardje tijdens verjaardagen als het over banken gaat, worden cijfers uitgedeeld. 

Tanken

De brandstofprijzen schieten van hot naar her en omdat daar geen peil op te trekken valt, zijn er websites die aangeven waar je, al dan niet in de buurt, het goedkoopst tankt. Ook voor wat betreft vakantie is dit handig omdat er varianten zijn die het per land bijhouden. Het is ideaal om het tanken onderweg uit te stellen omdat je bijrijder vanaf zijn smartphone voorleest hoeveel het scheelt als je een klein stukje omrijdt. 

Maaltijden bestellen

Het feit dat je tegenwoordig al een pizza voor enkele euro’s kunt bestellen duidt op een grootschalige concurrentie. Overigens mogen sommige van deze goedbedoelde lappen deeg volgens trotse Italianen nooit doorgaan voor pizza, dus die laatste zal het vergelijken van maaltijden beperken tot echte Italiaanse aanbieders. Maar de discussie over de lekkerste pizza daargelaten: op diverse platformen is in een oogopslag te zien waar je in ieder geval het goedkoopst je eten bestelt. 

Vakantie boeken

Met name de websites waar je vliegtickets vergelijkt zijn mateloos populair als het om het boeken van een reis gaat. En niet alleen de tickets, ook de vliegvelden worden vergeleken. Schiphol is niet meer de uitvliegbasis bij uitstek, Eindhoven en Rotterdam zijn intussen concurrenten en wie weet is Eelde binnenkort net zo druk. De volgende stap is het speuren langs de accommodatiewebsites, bijvoorbeeld voor vakantiehuisjes waar de prijs per nacht op de foto’s geplakt zijn. Ook ‘s werelds bekendste hotelwebsite zet de prijzen per nacht overzichtelijk onder elkaar. 

Het internet zelf

Het is een beetje het Droste-effect, alsof je vanuit het vliegtuig je vliegtickets zou vergelijken: op internet kun je ook de aanbieders van internet naast elkaar houden. Al met al is dat fijn, en besparen we door zo’n beetje alles onder de vergelijkingsloep te nemen, veel geld. Daarvan boeken we weer leuke reizen.

Uit de krant