
Dit zijn je rechten en plichten als zzp’er
Advertorial
Als zzp’er moet je een hoop zelf regelen, waaronder het uitzoeken van je rechten en plichten. Vaak staan ondernemers sterker in hun recht dan ze denken. Als je weet op welke regelingen je aanspraak mag maken, kun je lastige situaties sneller oplossen. Daarom zetten we de belangrijkste rechten en plichten van zzp’ers op een rij. Ook vertellen we wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers daarin precies voor je kan betekenen.
Schadevergoeding
Een kop koffie over de laptop van een klant. Of een voorbijganger die over je verlengsnoer struikelt. Heb je tijdens werk schade of letsel veroorzaakt en ben je daar aansprakelijk voor gesteld? Dan moet je de schadepost vergoeden. Tenzij je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers hebt: de schade aan zowel anderen als andermans spullen wordt dan veelal volledig of deels gedekt door je verzekeraar.
Wel zo geruststellend. Want sommige schadeposten, zoals claims voor letsel, kunnen wel oplopen tot in de honderdduizenden euro’s. En dat kan het voortbestaan van je bedrijf ernstig in gevaar brengen.
Inkomensschade
Daar staat tegenover dat je eventuele schade die aan jou of jouw spullen is veroorzaakt ook op een ander kunt verhalen. Als je bijvoorbeeld letsel oploopt op de werkvloer, kan de werkgever of opdrachtgever aansprakelijk zijn. En als je door dat letsel arbeidsongeschiktheid raakt, kun je recht hebben op inkomensschade, een vergoeding voor je medische kosten, reiskosten en smartengeld.
Toeslagen
Ook als zzp’er heb je net, als iedere andere Nederlander, gewoon recht op wettelijke toeslagen. Denk aan: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Bekijk op de website van de Belastingdienst of je voor een of meerdere toeslagen in aanmerking komt en vraag deze direct aan. Hiermee kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen.
Zwangerschapsuitkering
Ook tijdens en na je zwangerschap heb je minstens 16 weken recht op een uitkering: de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Vraag deze uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum zelf aan bij het UWV.
Ontslagbescherming
Als zzp’er kun je onder bepaalde voorwaarden ook met een freelance contract beroep doen op ontslagbescherming: je moet het werk zelf verricht hebben, soortgelijk werk voor hoogstens twee opdrachtgevers tegelijk verrichten, en bij de uitvoering maximaal twee werkers hebben ingeschakeld. Ook mogen je werkzaamheden niet van bijkomende aard zijn. Als je opdracht aan deze voorwaarden voldoet, moet je opdrachtgever je tarief doorbetalen tot de hele ontslagprocedure is afgerond en de arbeidsverhouding is opgezegd.
Bij een juridisch conflict is het advies: neem niet zomaar aan wat de tegenpartij zegt en onderzoek zelf wat je rechten zijn.
Uitkering
Is je buffer op en kun je niet meer werken vanwege arbeidsongeschikt? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een tijdelijke Bbz-uitkering. Je vraagt deze zelf aan bij de sociale dienst van je gemeente. Als je bedrijf failliet gaat of niet langer kan overleven, kom je wellicht in aanmerking voor algemene bijstand.