Afbeelding

Dit zijn je rechten en plichten als zzp’er

Advertorial


Als zzp’er moet je een hoop zelf regelen, waaronder het uitzoeken van je rechten en plichten. Vaak staan ondernemers sterker in hun recht dan ze denken. Als je weet op welke regelingen je aanspraak mag maken, kun je lastige situaties sneller oplossen. Daarom zetten we de belangrijkste rechten en plichten van zzp’ers op een rij. Ook vertellen we wat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers daarin precies voor je kan betekenen.

Schadevergoeding

Een kop koffie over de laptop van een klant. Of een voorbijganger die over je verlengsnoer struikelt. Heb je tijdens werk schade of letsel veroorzaakt en ben je daar aansprakelijk voor gesteld? Dan moet je de schadepost vergoeden. Tenzij je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers hebt: de schade aan zowel anderen als andermans spullen wordt dan veelal volledig of deels gedekt door je verzekeraar.

Wel zo geruststellend. Want sommige schadeposten, zoals claims voor letsel, kunnen wel oplopen tot in de honderdduizenden euro’s. En dat kan het voortbestaan van je bedrijf ernstig in gevaar brengen.

Inkomensschade

Daar staat tegenover dat je eventuele schade die aan jou of jouw spullen is veroorzaakt ook op een ander kunt verhalen. Als je bijvoorbeeld letsel oploopt op de werkvloer, kan de werkgever of opdrachtgever aansprakelijk zijn. En als je door dat letsel arbeidsongeschiktheid raakt, kun je recht hebben op inkomensschade, een vergoeding voor je medische kosten, reiskosten en smartengeld.

Toeslagen

Ook als zzp’er heb je net, als iedere andere Nederlander, gewoon recht op wettelijke toeslagen. Denk aan: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Bekijk op de website van de Belastingdienst of je voor een of meerdere toeslagen in aanmerking komt en vraag deze direct aan. Hiermee kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen.

Zwangerschapsuitkering

Ook tijdens en na je zwangerschap heb je minstens 16 weken recht op een uitkering: de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Vraag deze uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum zelf aan bij het UWV.

Ontslagbescherming

Als zzp’er kun je onder bepaalde voorwaarden ook met een freelance contract beroep doen op ontslagbescherming: je moet het werk zelf verricht hebben, soortgelijk werk voor hoogstens twee opdrachtgevers tegelijk verrichten, en bij de uitvoering maximaal twee werkers hebben ingeschakeld. Ook mogen je werkzaamheden niet van bijkomende aard zijn. Als je opdracht aan deze voorwaarden voldoet, moet je opdrachtgever je tarief doorbetalen tot de hele ontslagprocedure is afgerond en de arbeidsverhouding is opgezegd.
Bij een juridisch conflict is het advies: neem niet zomaar aan wat de tegenpartij zegt en onderzoek zelf wat je rechten zijn.

Uitkering

Is je buffer op en kun je niet meer werken vanwege arbeidsongeschikt? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een tijdelijke Bbz-uitkering. Je vraagt deze zelf aan bij de sociale dienst van je gemeente. Als je bedrijf failliet gaat of niet langer kan overleven, kom je wellicht in aanmerking voor algemene bijstand.Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:44
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief