Afbeelding

Checklist voor het kopen van een nieuwe auto

Advertorial

Is je huidige auto aan vervanging toe? Of ben je van plan om je allereerste auto te gaan kopen? Het kopen van een auto heeft voor de meeste mensen vooral met gevoel en emotie te maken. Toch is het ook wel slim als je je verstand laat spreken bij de keuze voor een nieuwe bolide. Speciaal om die reden hebben we een checklist gemaakt die je kunt gebruiken als je een nieuwe auto wilt aanschaffen.

#1 Stel eerst je autowensen vast
Je kunt natuurlijk lukraak een auto kopen, maar het is verstandig om eerst je autowensen vast te stellen. Naar wat voor soort auto ben je precies op zoek? Wil je een nieuwe of juist een tweedehands exemplaar? Denk ook na over het doel van het hebben van deze auto. Is het er eentje om boodschappen mee te doen of ga je er lange ritten mee maken? Dat scheelt namelijk nogal bij het maken van keuzes met betrekking tot het comfort en bijvoorbeeld de bagageruimte.

#2 Ga auto’s bekijken
Als je je verdiept hebt in je autowensen kun je specifiek naar merken en modellen gaan kijken. Begin online met kijken en vergelijken en stel een persoonlijke top 5 samen van auto’s die wat jou betreft geschikt lijken. Plan vervolgens bezoekjes aan de dealer of de particuliere verkopers om de auto van binnen en van buiten te gaan bekijken.

#3 Maak een proefrit
Een auto kan er nog zo perfect uitzien, uiteindelijk moet je er ook prettig in kunnen rijden. Of dat zo is, merk je pas na het doen van een proefrit. Doe dit dus altijd voor je de auto daadwerkelijk aanschaft zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

#4 Onderhandel over de prijs
Is de auto inderdaad jouw droomauto? Dan komt het moment van het kopen van de auto. Maar betaal nooit meteen de prijs waar de auto voor te koop staat. Je kunt altijd nog onderhandelen. Als je een auto inruilt, kun je daar ook vaak nog wat mee spelen. Je krijgt dan bijvoorbeeld minder korting op je nieuwe auto, maar de inruilprijs voor je huidige is weer wel hoger. Onderhandelen hoeft ook niet altijd letterlijk over geld te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook onderhandelen over het toevoegen van extra opties. Zeg dat je bereid bent een bepaalde prijs te betalen als je er bijvoorbeeld parkeersensoren of winterbanden gratis bij krijgt.

#5 Zet de auto op jouw naam
Heb je de koopovereenkomst getekend of de deal gesloten? Dan moet de auto nog op jouw naam worden gezet. Koop je bij een dealer of garage die RDW-erkend is, dan wordt dit direct voor je geregeld. Koop je bij een particulier, dan moet je samen met hem of haar naar het postkantoor of een RDW-balie. Zorg er daarbij altijd voor dat je een geldig legitimatiebewijs, de tenaamstellingscode en de kentekencard bij je hebt. Je ontvangt vervolgens een vrijwaringsbewijs dat je aan de verkoper als bewijs mee kunt geven.

#6 Sluit een verzekering af
Bij het kopen van een auto heb je van de verkoper als het goed is een tenaamstellingsverslag ontvangen. Daarop staat een meldcode en die heb je nodig bij een autoverzekering afsluiten. Vraag jezelf af hoe je je auto wilt verzekeren. Ga je voor WA volledig casco, WA beperkt casco of alleen WA-dekking?
Als je bij het kopen van een nieuwe auto met deze checklist rekening houdt, komt het vast en zeker goed en rijd je binnen de kortste keren in een topauto.


Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
VVD en D66 overrompeld en overdonderd door 'verstandshuwelijk' Linksom of rechtsom. Komt GDP nu via de achterdeur tóch in de coalitie terecht? Of toch niet? Politiek 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
‘Waar zijn toch al die mensen gebleven?’ Personeel niet te vinden, maar toch duizenden werklozen: hoe dan? Bedrijven 5 okt, 09:26
Afbeelding
Openingslezing Volksuniversiteit Het Gooi: ‘Het Gooi en de boeren hebben elkaar hard nodig’ Cultureel 5 okt, 09:00
Afbeelding
Saxofoonliefhebbers opgelet!; Trio Abril in Podium deMess Cultureel 5 okt, 08:54
Logo
Afbeelding
Peter Mansfelt: 'Knor begon bij Heidezicht' Oscarinzending én Gouden Kalveren voor film ‘Knor’ met Bussums tintje Cultureel 5 okt, 07:00
Afbeelding
Oekraïeners en bewoners vinden elkaar in Huis voor Iedereen Mensen 5 okt, 07:00
Logo
Afbeelding
Rechtbank Mallocarzaak ‘Familie en de vriendin van Carlo hebben recht om te weten wat er met hun dierbare is gebeurd’ regio 4 okt, 16:57
Afbeelding
Begraafplaats Nieuw Valkeveen uitgebreid met urnenbos Algemeen 4 okt, 16:00
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief