Beeld uit 'Het verraad'.
Beeld uit 'Het verraad'. Foto: NH Toneel

NH Toneel speelt ‘Het verraad’; hels dilemma voor Joodse Ans van Dijk

Mensen

BUSSUM - Het Noord Hollands Toneel speelt tot en met 19 mei ‘Het verraad’ van de vorig jaar overleden theatermaker Helmert Woudenberg. 

‘Het verraad’ is het waargebeurde verhaal van de Joodse hoedenmaakster Ans van Dijk uit Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij opgepakt en als politiespion (V-vrouwen) geronseld door rechercheur Pieter Schaap van het beruchte Bureau Joodse Zaken. Ze werd gedwongen tot een hels dilemma; andere Joden verraden of zelf gedeporteerd worden. Zij koos voor het eerste en verraadde meer dan tweehonderd Nederlandse Joden om zelf uit handen van de Duitsers te blijven. In tijden van oorlog worden slachtoffers soms daders en maken onmenselijke keuzes tussen verraad, vrijheid en relaties. Met verstrekkende gevolgen.

Ans van Dijk was lesbisch. Is het toeval dat de enige vrouw die na de bevrijding geëxecuteerd is Joods en homoseksueel was, terwijl de levens van de vele tientallen Duitse en Nederlandse organisatoren van de moord op meer dan honderdduizend Nederlandse Joden gespaard bleven?

Koos Groen

Het toneelstuk is gebaseerd op de boeken van de Hilversummer Koos Groen. Hij is al dertig jaar bezig met Ans van Dijk en haar dramatische einde. In zijn nieuwste boek ‘Het verraad’ reconstrueert hij het oorlogsverleden van de Jodenverraadster.

‘Het verraad’, de zaak van de Joodse verraadster Ans van Dijk is te zien in Theater in Zuyd in Bussum. Op 4 mei is er in het kader van ‘Theater na de Dam’ een speciale voorstelling om 21.00 uur. Voor meer informatie en tickets: www.nhtoneel.nl.

Uit de krant