Huis van een Roma-gezin.
Huis van een Roma-gezin. Foto: Dialoog

Stichting Dialoog brengt ‘bodem aan in bodemloze put’

Mensen

NAARDEN - Hans en Maricica Mobach zijn net terug uit Roemenië. Hoewel zij nog moeten bijkomen van een zeer vermoeiende treinreis (”want vliegen doen we niet meer”) vertelt Hans Mobach - heet van de naald en met alle herinneringen nog vers in het hoofd - over die reis waarmee een ‘bodem in een bodemloze put is aangebracht’.

Mobach vormt samen met zijn echtgenote Maricica Mobach het gezicht van de 26-jarige Stichting Dialoog. De stichting concentreert zich op de allerarmste gezinnen. De meeste komen uit de Roma-gemeenschap. Prioriteiten zijn: onderwijs en huisvesting, vaak gecombineerd met financiële steun. Met Kerstmis en Pasen richt de actie zich op ‘voeding’.

(Tekst loopt verder onder de foto’s)


Plaatsing van betonnen buizen voor een buitentoilet. - Foto: Dialoog


Geïnstalleerde stenen kachel met kookstel en gasfles. - Foto: Dialoog


Isoleren van een woning met polistyreen. - Foto: Dialoog

“In de afgelopen weken konden we deze projecten uitvoeren en weer veel gezinnen blij maken”, zegt Hans Mobach. “Het lijkt een bodemloze put, de armoede van veelal Roma-gezinnen in Roemenië”, gaat hij verder. “Gezinnen zonder stromend water, toilet, elektra en gas, maar ook zonder kasten, stoelen, tafel, noem maar op. Koken op een houtvuurtje. De was met de hand (ook in een familie met 22 mensen!). Het enige wat er in de schamele huisjes staat, zijn een paar bedden waar met drie of vier gezinsleden in geslapen wordt. Geld om daar verandering in te brengen is er niet, want men leeft uitsluitend van de kinderbijslag en van een dagloontje van amper 30 euro.”

Lokaal

In het jaarlijkse ‘septemberproject’ van Dialoog is daar wat aan gedaan. “Veel gezinnen ontvingen - na een huisbezoek aan de betreffende familie - een kookstel of een fornuisje met bijpassende gasfles, wasmachine (semi-automaat) en een stenen houtkachel. Ook is er veel geld gestoken in het isoleren van de huisjes aan de buitenkant met polistyreen, het vervangen van ramen en deuren door thermopane-exemplaren, het isoleren van plafonds of de bouw van een buitentoilet (zonder stromend water, wat in Roemenië nog heel gebruikelijk is). Het werk wordt uitgevoerd tegen behoorlijke betaling door mensen uit de wijk zelf met ervaring in de bouw, maar als het om hun eigen huisje gaat gratis.”

Onderwijspakketjes

Dialoog deelt ook onderwijspakketjes uit aan kinderen en middelbare scholieren uit minder bedeelde families. Mobach: “Veel ouders kunnen zelfs niet een paar tientjes ophoesten voor de noodzakelijke schoolspullen en houden hun kinderen dan maar thuis. Kinderen van 12 jaar, die het alfabet niet kunnen opzeggen of niet kunnen rekenen zijn geen uitzondering. De kinderen worden al vroeg ingezet om een centje bij te verdienen op het veld; druiven plukken of iets dergelijks, in de bouw, sjouwen of - nog erger - meegenomen naar het buitenland om te bedelen. Door financiële steun en onderwijspakketten probeert Dialoog daar wat aan te doen, maar, zoals gezegd, de put is diep.” 

Dialoog ondersteunt ook dit schooljaar weer zeven studenten aan de vervolgopleiding ‘Verpleegkunde’ door het collegegeld te betalen. Meer informatie op www.stichtingdialoog.com.

Uit de krant

Logo
Afbeelding

Familie had daarvoor Sinterklaas gevierd

Hilversum rouwt om bij ongeval omgekomen zusjes: 'Eigenlijk zijn zij het ultieme voorbeeldgezin'

regio 4 dec., 17:04
Afbeelding

Sinterklaas en Het Ruime Sop bezoeken nieuwkomersschool De Globe

Mensen 4 dec., 16:28
Logo
Afbeelding

Wie zit er aan de knoppen?

Flinke D66-kritiek op 'collegiaal college'; 'Door fusie minstens een jaar in de uitvoer achterop geraakt'

Politiek 4 dec., 14:21
Afbeelding

'Hollandse Meesters' centraal bij jubileumconcert Toonkunst Bussum

Vereniging 4 dec., 10:43
Afbeelding

Eerste namen bekend

Suzan & Freek hoofdact bij tweede editie Stadsfestival Hilversum: 'Voor ons de perfecte headliner'

regio 4 dec., 09:23
Logo
Afbeelding

'Hartstikke blij en content'

Royale handreiking van Gooise Meren-college; Scouting Olav krijgt eenmalig subsidie van 60 mille

Vereniging 4 dec., 08:50
Afbeelding

Vandaag rond 12.00 uur NL-Alert testbericht

112 4 dec., 07:00
Afbeelding

Chaos na botsing tussen twee voertuigen op Franse Kampweg

112 3 dec., 18:26