De 38-jarige Jasper Rijpma.
De 38-jarige Jasper Rijpma. Foto: PR

Jasper (38) paddelt marathon over Vecht voor Stichting Melanoom

Mensen

MUIDEN - De 38-jarige Jasper Rijpma, echtgenoot, vader, leraar en fervent surfer, is 36 jaar als hij de diagnose ‘melanoom’ krijgt. Hij heeft tot dan toe nog nooit van het woord gehoord. 

Laat staan dat hij zich bewust is van het feit, dat hij door dagen achtereen in de volle zon op zijn surfboard te staan, het risico op huidkanker aanzienlijk vergrootte. Zondag 11 juni gaat hij een uitdaging aan: een marathon paddelen in de Vecht. Startpunt om 9.00 uur bij het Muiderslot.

Op een speciaal board paddelt hij met zijn handen een marathon (42 kilometer) over de Vecht en overhandigt hij een cheque aan Stichting Melanoom. Op dit moment staat de teller op een bedrag van 21.292 euro en het is Rijpma’s streven 25 mille op te halen.

Ziekteremmers

Een jaar voordat Jasper zelf de diagnose uitgezaaide huidkanker kreeg, overleed een oud-leerling van hem, Rowan Suurmond (19), aan dezelfde ziekte. Dit maakte diepe indruk op hem. Toch duurde het even voordat hij zelf met een gek plekje in zijn nek, precies ter hoogte van waar zijn wetsuit ophoudt, naar de huisarts gaat. De huisarts verwijst hem door naar de dermatoloog. Het blijkt een melanoom die is uitgezaaid. Momenteel leeft de Amsterdammer van scan naar scan en slikt hij levensverlengende ziekteremmers. De kans dat hij komt te overlijden aan uitgezaaid melanoom is zeer reëel.

Het is voor Rijpma’s levenskwaliteit ontzettend belangrijk fit en actief te blijven. Maar zijn grootste missie is iedereen te attenderen op en bewust te maken van het gevaar van overmatige blootstelling aan de zon (uv-straling). Om zijn missie kracht bij te zetten, onderneemt hij dus zondag een bijzondere tocht. Wil je bijdragen aan meer bewustwording van huidkanker? Kom dan op 11 juni naar een van de locaties om de Amsterdammer aan te moedigen. 

Programma zondag 11 juni, 09.00 uur: Jasper start met paddelen bij het Muiderslot, Herengracht 1 in Muiden, 15.30 tot 16.00 uur: Jasper overhandigt een cheque van aan Stichting Melanoom in aanwezigheid van de burgemeester van Stichtse Vecht (locatie Buitenplaats Goudenstein aan de Diependaalsedijk 19 in Maarssen. Rijpma vervolgt zijn tocht en het publiek kan het laatste stuk meelopen (8 kilometer) of mee paddelen tot het centrum van Utrecht. Finish: bij de vlonders achter de Weerdsluis, waar de Vecht eindigt in de Oude Gracht. Alle voorbereidingen zijn te volgen op www.instagram.com/jasper.rijpma/ 

Uit de krant

Afbeelding

Wargames in Het Nederlands Vestingmuseum. Speel je mee?

Kunst & cultuur 22 sep., 09:11
Logo
Afbeelding

Excuses aan agent verzachten straf niet

Dronken Bussumer (37) moet na dollemansrit vier maanden 'brommen'; rechtbank overruled OM

Politie & justitie 22 sep., 09:00
Logo
Afbeelding

Strafzaak lag acht jaar (!) op de plank

Taakstraf van 100 uur voor Bussumer (62); hij verhuurde pand als hennepkwekerij

Politie & justitie 21 sep., 16:12
Logo
Afbeelding

Ondernemersvereniging 'zeer teleurgesteld'

College trekt stekker uit Gooise Meren Marketing; Stichting laat op inhoud steken vallen

Politiek 21 sep., 13:00
Afbeelding

Beleef de Xperience Days op 7 en 8 oktober op het Media Park

EvenementenNieuws 21 sep., 11:30
Logo
Afbeelding

Transformers Autobot steekt kinderen hart onder de riem

Levensgrote Bumblebee spreekt Djenna moed in: 'Hij heeft mij laten inzien dat ik het gewoon kan'

Mensen 21 sep., 10:00
Afbeelding

Veel vacatures sinds corona

Groot tekort aan buschauffeurs, kappers en reisbureaumedewerkers in 't Gooi

Bedrijven 21 sep., 09:30
Afbeelding

Tindal-kamermuziekseizoen met veel jong talent en gerenommeerde musici

Kunst & cultuur 21 sep., 09:00