Afbeelding
Foto: Siska de Rijke

Nieuwkomers uit Gooise Meren gastvrij ontvangen op landgoed Nardinclant

Maatschappelijk

GOOISE MEREN - “Het is rustig en vredig hier; het groen, de natuur doen mij denken aan mijn land zonder oorlog”. De vrouw komt zeker terug naar landgoed Nardinclant in Laren om de tuin te bezoeken met haar vriendinnen die in Blaricum en Laren wonen. Ze is er vaak langsgefietst, maar wist niet dat je deze tuin van maandag tot vrijdag kosteloos kan bezoeken omdat de eigenaren de tuin hebben opgesteld voor publiek.

Afgelopen woensdag was zij, samen met een groep van dertig andere nieuwkomers uit Gooise Meren op visite in de tuin. De eigenaren van landgoed Nardinclant hadden deze mensen uitgenodigd om kennis te nemen van dit prachtige stukje gastvrij Gooi als onderdeel van de taal- en cultuurtrainingen die het burgerinitiatief Huis Voor Iedereen in Gooise Meren organiseert. 

Deze trainingen zijn toegankelijk voor iedereen die in Gooise Meren woont en de Nederlandse taal wil leren spreken en begrijpen. Het is een diverse groep mensen die hier gebruik van maakt. Statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne doen mee maar ook expats, arbeidsmigranten en mensen die hier al jaren wonen maar de Nederlandse taal nog niet helemaal eigen zijn of willen verbeteren. 

Zonovergoten

Het bezoek aan Nardinclant was een groot succes. Het was een prachtige zonovergoten middag waarin mensen met elkaar konden ontspannen en genieten van de schoonheid die het Gooi te bieden heeft. De groep werd op het terras met uitzicht op de tuin ontvangen met taart en champagne,maar ook halal hapjes en drinken. Daarna kregen zij een rondleiding door de gerestaureerde historische tuin onder leiding van Peter Prinssen die verbonden is als gids aan Nardinclant. Alle deelnemers inclusief de vrijwillige taaltrainers waren blij verrast om op deze wijze, laagdrempelig, kennis te kunnen maken met dit mooie stukje Gooi. 

Haman

Zo waren de vrouwen, die oorspronkelijk uit Marokko en Arabische landen komen, blij verrast dat het mogelijk is om gebruik te maken van de privé sauna op het landgoed. “Het is het idee van wat in onze landen de ‘haman’ wordt genoemd, een badhuis waar vrouwen elkaar ontmoeten en samen ontspannen.” Ze hebben meteen het plan opgevat om terug te komen en een bezoek aan de privésauna te boeken. Wat ook mogelijk is op Nardinclant.

‘Samen op reis’ is op dit moment het thema van de trainingen van Huis Voor Iedereen. Eerder waren er al uitstapjes naar Naarden-Vesting en naar Boekesteijn in ’s-Graveland georganiseerd. Deze uitstapjes hebben als doel meer te leren over ‘t Gooi en de Vechtstreek en samen de cultuur, geschiedenis en natuur te ontdekken. Ook de inwoners die al veel langer in het Gooi wonen, komen zo op plekken waar ze nog nooit zijn geweest. Alle activiteiten die Huis voor Iedereen organiseert op het gebied van taal- en cultuurtraining worden mogelijk gemaakt door de belangeloze inzet van een grote groep inwoners van Gooise Meren en (financiële) bijdragen van de mensen die al langer in het Gooi wonen en via het netwerk van van Huis Voor Iedereen worden gevonden. Zoals de mensen van Nardinclant die kosteloos de nieuwkomers hebben ontvangen en een warm welkom in hun huis en tuin hebben gegeven.

Uit de krant