Afbeelding
Foto: PR

Bart van de Roer vertelt over nieuw seizoen BIJ ANDREAS

Kunst & cultuur

NAARDEN - Het nieuwe seizoen van BIJ ANDREAS staat voor de deur. Op 24 september vindt het eerste concert plaats in de kleine kerk aan de Turfpoortstraat 29, die plaats biedt aan circa tachtig concertgangers.

Er zijn twee series geprogrammeerd: jonge talenten in de serie ‘Ontdekkingen op Zondag’ en gerenommeerde musici met verrassende programma’s in ‘Verrassingen op Vrijdag’. In april 2024 staat bovendien een nieuwe editie gepland van het Naarden International Piano Festival. 

Versterken

We spraken de artistiek leiders van de series en het festival, Bart van de Roer en Nino Gvetadze. “BIJ ANDREAS is een bijzondere concertzaal”, vertelt pianist Van de Roer, die sinds dit seizoen programmeur is van de twee concertseries. “Ik maakte kennis met de zaal toen ik op zoek was naar een repetitieruimte voor het Storioni Trio waarvan ik deel uitmaak. Op hetzelfde moment was BIJ ANDREAS ook op zoek naar ambassadeurs om meer bekendheid te krijgen. We konden elkaar versterken en zo is onze eerste samenwerking ontstaan. De kerk klinkt prachtig, ligt heel centraal en - niet onbelangrijk - er staan twee prachtige, goed onderhouden concertvleugels. Dat is voor een pianist een luxe; je kunt zelden je eigen instrument meenemen en dan is het heel fijn als er een goed instrument staat.”

Van de Roer vervolgt: “Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en toen mij begin van dit jaar gevraagd werd om de series in de zaal te gaan programmeren, aarzelde ik geen moment. Voor volgend seizoen hebben we opnieuw twee speerpunten: jong talent en verrassende programma’s door gerenommeerde musici. Voor jonge musici is het enorm belangrijk al vroeg in hun carrière een steuntje in de rug te krijgen. Wanneer je aan het conservatorium studeert, is het belangrijk veel ervaring op het podium op te doen. Op school doe je dat onder andere door in groepslessen voor elkaar voor te spelen, maar het is fijn als je ook daarbuiten ervaring kunt opdoen. In BIJ ANDREAS willen we een podium bieden aan juist deze groep. Komend seizoen selecteren we in de serie ‘Ontdekkingen op Zondag’ leerlingen uit de pianoklassen van de conservatoria in Amsterdam en Rotterdam voor een concert en hebben we drie al afgestudeerde pianisten gevraagd: Nikola Meeuwsen, die vorig jaar de Grachtenfestival Prijs won, Radu Ratering, die op het Liszt Concours een prijs won, en Alexander Kashpurin.” Op het eerste concert spelen Florin Mantale en Pablo Suaste, die in april van dit jaar deelnamen aan de eerste Naarden International Piano Festival Masterclass. 

Verrassende concerten

In de serie ‘Verrassingen op Vrijdag’ zijn gerenommeerde musici uitgenodigd. “Daarbij vertellen we van tevoren niet het gehele programma zodat we het publiek kunnen verrassen met een aantal werken die ze pas op het concert hoort. Ik verwacht dat dat een hele andere, bijzondere luisterervaring zal opleveren. Zo sluiten celliste Ella van Poucke en pianist Caspar Vos het seizoen af, hoor je medio december Lucie Horsch als zangeres en blokfluitiste in een programma met begeleider Ramon van Engelenhoven en zal pianist Camiel Boomsma niet alleen spelen maar ook voordragen uit brieven die hij schreef aan een aantal grote componisten. Pianoduo Blaak speelt onder meer een werk van Frank Martin die in 2024 vijftig jaar geleden overleed en lange tijd in Naarden woonde en Shuann Chai laat je kennismaken met de bijzondere klanken van de fortepiano. Het eerste concert wordt een mix van piano en een ander bijzonder klavierinstrument, het harmonium. Dirk Luijmes is specialist op dit instrument en speelt een aantal werken die voor harmonium geschreven zijn.” Van de Roer zelf speelt enkele pianowerken om de helaas overleden Folke Nauta te vervangen. “En Dirk en ik spelen ook samen. Ik kijk uit naar een mooi seizoen.” 

Nino Gvetadze is artistiek leider van het Naarden International Piano Festival. Vol enthousiasme vertelt zij over de editie die van 17 tot en met 20 april 2024 gepland staat: “In april dit jaar hadden we met de Masterclass een bijzondere editie. Dit jaar is er weer een gewone editie van het festival. We zijn bijna klaar met het programma en ik ben heel enthousiast. Traditiegetrouw zal ik zelf het festival openen in de Grote Kerk hier in Naarden-Vesting, dit jaar samen met het Ruysdael Kwartet. Op vrijdag speelt de geweldige Engelse pianist Paul Lewis een Schubert-recital, op zaterdag hebben we, zoals altijd tijdens het NIPF, de Discovery Series waarin we studenten een podium geven. En op zondag sluit Alexander Gavrylyuk het festival af. De voorbereidingen zijn al in volle gang, wij hebben er zin in!” 

Ontdekkingen op Zondag Deelnemers NIPF Masterclass 2023: Florin Mantale en Pablo Suaste & Anushka Pedano, viool op zondag 24 september, 16.00 tot 17.00 uur BIJ ANDREAS in Naarden Kaarten: 24,50 euro, inclusief drankje na afloop. Meer informatie: www.bijandreas.nl.

Uit de krant

Logo
Afbeelding

Familie had daarvoor Sinterklaas gevierd

Hilversum rouwt om bij ongeval omgekomen zusjes: 'Eigenlijk zijn zij het ultieme voorbeeldgezin'

regio 4 dec., 17:04
Afbeelding

Sinterklaas en Het Ruime Sop bezoeken nieuwkomersschool De Globe

Mensen 4 dec., 16:28
Logo
Afbeelding

Wie zit er aan de knoppen?

Flinke D66-kritiek op 'collegiaal college'; 'Door fusie minstens een jaar in de uitvoer achterop geraakt'

Politiek 4 dec., 14:21
Afbeelding

'Hollandse Meesters' centraal bij jubileumconcert Toonkunst Bussum

Vereniging 4 dec., 10:43
Afbeelding

Eerste namen bekend

Suzan & Freek hoofdact bij tweede editie Stadsfestival Hilversum: 'Voor ons de perfecte headliner'

regio 4 dec., 09:23
Logo
Afbeelding

'Hartstikke blij en content'

Royale handreiking van Gooise Meren-college; Scouting Olav krijgt eenmalig subsidie van 60 mille

Vereniging 4 dec., 08:50
Afbeelding

Vandaag rond 12.00 uur NL-Alert testbericht

112 4 dec., 07:00
Afbeelding

Chaos na botsing tussen twee voertuigen op Franse Kampweg

112 3 dec., 18:26