Maarten Balzar (D66) tijdens de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.
Maarten Balzar (D66) tijdens de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Foto: Bob Awick
Formatie

D66: Niet eerste keus, wel aanknopingspunten

Politiek

GOOISE MEREN - D66 ziet genoeg inhoudelijke aanknopingspunten met VVD, Hart voor BNM en GroenLinks om het advies van de informateur over te nemen.

Toch had deze combinatie van partijen niet de eerste voorkeur voor D66. Vooral de samenwerking tussen D66 en Hart voor BNM is niet zo vanzelfsprekend. Hart voor BNM is opgericht door fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets die jaren geleden met veel rumoer vertrok bij D66. Nu zullen ze het verleden opzij moeten zetten om samen naar de toekomst te werken. Iets waar Hart voor BNM overigens geen problemen bij verwacht.

Unaniem
Maarten Balzar van D66:  "Als fractie hebben we unaniem besloten het advies van de informateur over te nemen en de coalitiebesprekingen zo snel als mogelijk te gaan starten. De informateur had de opdracht om in haar advies een combinatie op te nemen die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Dit criterium was voor ons de belangrijkste reden om ons uit te spreken voor gesprekken tussen de vier grootste partijen."

Vier zetels
D66 heeft vier zetels in de nieuwe gemeenteraad. "Wij voelen daarmee een verantwoordelijkheid om open te staan voor onderhandelingen over een nieuwe coalitie.

Uit de krant