Het pand aan de Regentessenlaan.
Het pand aan de Regentessenlaan. Foto's: Klaas Oosterom

Krijgt Van Gogh-villa een monumentenstatus?

Algemeen

 BUSSUM Erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft recent een aanvraag ingediend om te kijken of de villa aan de Regentesselaan 39 een gemeentelijke monumentenstatus kan krijgen. De villa uit 1901 bevat een hoeksteen met de inscriptie 'Van Gogh' en speelde een belangrijke rol in het verhaal hoe kunstenaar Vincent van Gogh wereldberoemd werd.

Het pand staat op dit moment leeg en daarom zou een monumentenstatus volgens de erfgoedvereniging op dit moment een goed idee zijn. "Wij willen hiermee zorgen dat het bijzondere verhaal van de villa ook in de toekomst verteld kan blijven worden."

Getrouwd met Theo
De villa was namelijk gebouwd door Jo Bonger die getrouwd was met Theo, de broer van Vincent. Zowel de schilder Vincent als zijn broer Theo stierf in 1891. Weduwe Jo van Gogh-Bonger hertrouwde met Johan Cohen Gosschalk. Jo verhuisde in 1891 al naar Bussum naar de Koningslaan, waar zij begon met het verkopen van tekeningen en schilderijen van haar overleden zwager Vincent. In 1901 lieten Jo en Johan samen de villa aan de Regentesselaan bouwen, waar ze doorging met de verkoop van de schilderijen en het organiseren van verkooptentoonstellingen.

Biografie
Ruim een eeuw later staat Jo Bonger weer volop in de belangstelling doordat recent de biografie  Alles voor Vincent - het leven van Jo van Gogh-Bonger werd uitgegeven. Schrijver van het boek is Hans Luijten, die ook betrokken is bij het Vincent van Goghmuseum. Ook hij kent de villa aan de Regentesselaan en bevestigt het plan van behoud voor de toekomst. Luijten: "Een prachtig huis. Ik heb de eerste steen gezien die gelegd is in 1901 door de toen 11-jarige Vincent van Gogh, het neefje dus van de kunstenaar."

1901
Luijten weet dat de villa in opdracht van Jo Bonger en haar tweede man Johan Cohen Gosschalk is gebouwd. Verder weet hij dat Jo zeker honderden kunstwerken van Vincent van Gogh meegenomen heeft van de Koningslaan in Bussum - waar ze eerst een pension runde - naar de Regentesselaan. Dat past in ieder geval goed in het tijdspad. "In 1901 werden de werken van Van Gogh nog behoorlijk verkocht."

Kort gewoond
Uiteindelijk hebben Jo, haar man Johan Cohen Gosschalk en zoon Vincent slechts van 1901 tot 1904 in het huis aan de Regentesselaan gewoond. Wel bleef de villa nog tot 1978 in familiebezit, maar het werd verhuurd. 

De schilderijen die ingenieur Vincent van Gogh (de zoon van Jo) tot aan zijn dood in 1925 in bezit had, vormden de startcollectie voor het Van Goghmuseum in Amsterdam.


De bijzondere hoeksteen.



Uit de krant