Afbeelding

Comenius en Rembrandt ontmoeten elkaar in Naarden

Kunst & cultuur

NAARDEN - Dit jaar wordt het 350ste sterfjaar van Rembrandt geëerd in het Comenius Museum. Centraal staat een kopie van het portret van Comenius geschilderd door Rembrandt.

Curatoren Maud Arkesteijn en Henk Roos van het Comenius Museum vertellen over het ontstaan van de tentoonstellingen 'Rembrandt en Comenius' en 'Kijk Comenius'. In het museum hangt een kopie van het portret van Comenius dat Rembrandt in 1660 in zijn atelier in Amsterdam heeft geschilderd.

Onderzoek
Maud vertelt dat professor Ernst van de Wetering tijdens het Rembrandt Research Project onderzoek heeft gedaan naar de originaliteit van de schilderijen van Rembrandt uit de zeventiende eeuw. "Tijdens dat onderzoek bleek dat sommige schilderijen die aan Rembrandt waren toegeschreven, geschilderd zijn door leerlingen. Ook waren er schilderijen waarvan gedacht werd dat ze geschilderd waren door zijn leerlingen, maar na het onderzoek van Van de Wetering toch van Rembrandt bleken te zijn."

Portret van een oude man
"Ook werd het originele portret van Comenius, dat in het Uffizi museum in Florence hangt, in het project meegenomen. Men wist namelijk niet dat het portret van Jan Amos Comenius was. Het schilderij werd eeuwenlang 'Portret van een oude man' genoemd. Tijdens het onderzoek is toen vastgesteld dat het portret van Comenius was en daarna is het schilderij gerestaureerd. Het is fantastisch dat een kopie van dit schilderij in ons museum hangt en daarom is er ook de tentoonstelling 'Rembrandt en Comenius', zodat iedereen 'de trots uit 't Gooi' zelf kan bewonderen."



Het kopie van Comenius in het Comenius museum.

Comenius geschilderd door Rembrandt.

Uniek kunstwerk
Door toeval is de kopie in het museum terechtgekomen. "Ik was in 2010 aan het googelen voor een schilderij voor mijn dochter en kwam toen het portret van Comenius tegen. Ik heb de antiquair gebeld om te vragen wat de prijs was. Hans van der Linde, directeur van het museum, is langsgegaan bij de antiquair in Eindhoven en heeft de kopie voor een aantrekkelijk bedrag kunnen kopen. Daarna heb ik contact gezocht met Ernst van de Wetering om te vragen of hij langs wilde komen om het schilderij te bekijken.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant