Afbeelding
Foto: Bob Awick

'De afasie was voor Allard het ergste, taal was zijn ding'

Mensen

BUSSUM - Met de 160 kilometer die Desiree Bekker deze week tijdens de Vierdaagse van Nijmegen aflegt zamelt ze geld in voor de Hersenstichting, ter nagedachtenis aan haar man Allard Felderhoff. Allard overleed op 21 december 2017 na euthanasie. Ruim twee jaar daarvoor, in augustus 2015, werd hij thuis getroffen door een herseninfarct.

We zitten bij Desiree thuis aan de keukentafel in Bussum. Het huis waar ze twintig jaar geleden met Allard introk en nu samen met haar 19-jarige dochter woont.
Ze vertelt dat Allard al vrij snel na zijn herseninfarct zei dat hij niet meer wilde leven. "Na vier maanden revalidatie bij de Trappenberg stond zijn besluit eigenlijk al vast. In oktober zei hij: 'Als dit mijn leven is dan wil ik het niet meer'."

Definitieve keuze
Het was een onderwerp dat regelmatig terugkwam, ook in de gesprekken met de psycholoog. "Ik heb toen tegen Allard gezegd dat hij het één jaar moest proberen. Als hij er dan nog zo over dacht, zei ik dat ik het zou begrijpen." Ze had de hoop dat het tijdelijk was, die wens. Maar steeds meer drong het tot haar door dat het een definitieve keuze was.

Veel pech gehad
"Hij heeft ook veel pech gehad in dat jaar, kreeg er zenuwpijn en epilepsie bij. Hij vond zelf dat hij nog maar voor 30% de oude Allard was." Desiree en zijn therapeut dachten daar anders over. "Maar het gaat om wat hij zelf ervoer.

Afasie
Zijn afasie - een taalstoornis die ontstaat door een hersenletsel in de linker hersenhelft - was voor Allard de grootste handicap", vertelt Desiree. "Taal was, zowel privé als zakelijk, zijn ding. Voordat hij door een herseninfarct werd getroffen werkte hij als marketeer bij een grote uitgeverij. Hij liep continue tegen grenzen aan in gesprekken. Hij was adrem en had veel humor. Als hij iets had bedacht in zijn hoofd kon hij daar niet meer direct woorden aan verbinden en dan was voor hem het moment voorbij."

Boek
Allard heeft zijn verhaal op papier gezet, over het proces en de keuzes die hij heeft gemaakt. Het inspireerde Desiree om ook haar 'verhaal' op papier te zetten. Deels is het een reactie op het verhaal van Allard, deels is het haar eigen proces.

Pindakaas
Het boek 'De Smaak van Pindakaas' komt waarschijnlijk eind van dit jaar uit. "Dat was de titel van het stuk dat Allard heeft geschreven.Hij ontbeet elke dag met twee boterhammen met pindakaas en werd juist tijdens het klaarmaken getroffen door een herseninfarct. Hij heeft daarna nooit meer een boterham met pindakaas gegeten."

Wie Desiree nog wil sponsoren kan dat doen op www.devierdaagsesponsorloop.nl.

 

Uit de krant