Sean Pickup breekt door de verdediging van DIOK. Marc Mistou en Ben  Stafford klaar om de aanval over te nemen.
Sean Pickup breekt door de verdediging van DIOK. Marc Mistou en Ben Stafford klaar om de aanval over te nemen. Foto: Robert Balkestein

Rugbyers 't Gooi strijdend ten onder in finale om landskampioenschap

Sport

NAARDEN - De rugbyers van 't Gooi zijn er afgelopen zaterdag niet in geslaagd het Nederlands kampioenschap te prolongeren. De ploeg uit Naarden moest helaas de landstitel afstaan.

In de finale om de landstitel op het nationaal rugbycentrum in Amsterdam moesten de mannen uit Naarden het onderspit delven tegen DIOK. Na een bloedstollend duel werd het 12-20 en zijn de Leidenaren na 20 jaar weer kampioen van Nederland.

Verschrikkelijk balen
Waar in het kamp van DIOK uitgebreid feest werd gevierd, met topscorer Ilie Greeve in het middelpunt, droop bij de spelers van 't Gooi de teleurstelling van de gezichten. "Dit is verschrikkelijk balen", reageerde aanvoerder Hugo Langelaan ontgoocheld, die met zijn ploeg strijdend ten onder was gegaan. "Je weet vooraf dat DIOK een sterke ploeg is. Na de 0-17 achterstand bij de rust had ik er nog wel vertrouwen in. Zo'n verschil hebben we eerder al eens goedgemaakt en vooral dat we snel op 12-17 kwamen. Met nog een try en een conversie laat je de wedstrijd kantelen en sta je op voorsprong. Toen DIOK tien minuten voor tijd een penaltykick verzilverde, was het echter gedaan."

Blessures
't Gooi had de pech dat vroeg in de wedstrijd Huibrecht Simon van Vliet en Jurgen Jorna, twee spelbepalende spelers, als gevolg van blessures van het veld moesten. Daardoor moest het spelsysteem worden aangepast, wat tijd kost. Een nadeel was ook dat de wedstrijd een half uur te laat begon omdat de damesfinale uitliep en de huldiging veel te lang duurde. "Dan zit je te wachten en te wachten en moet je je opnieuw focussen. Dit is rugby onwaardig", aldus de aanvoerder.

Supporters
In de strijd om de landstitel 2019 was de eerste helft voor DIOK en na de pauze kwam 't Gooi sterk terug, vooral gesteund door de luide aanmoedigingen van de vele honderden meegereisde supporters. Zij hoopten op een wonder, maar accepteerden als rugbyers het verlies.

Krampgevallen
De nieuwe kampioen had wat meer power en snelheid in de ploeg. Met snelle uitvallen werden de Naarders in het begin van de wedstrijd overrompeld. Dat 't Gooi alles deed om de titel in eigen huis te houden werd duidelijk door de krampgevallen in de tweede helft van Te Campbell en Norbécio Mambo. De slanke lichamen van beide snelle aanvallers werden in de tweede helft continu geteisterd door het fysieke geweld van DIOK. Het seizoen is klaar en de spelers krijgen rust.