De Nuon-centrale.
De Nuon-centrale. Foto: G.J. Schultz

Weesp, Diemen en Gooise Meren samen ten strijde tegen biomassacentrale

Politiek

WEESP - De colleges van B en W van Diemen, Weesp en Gooise Meren delen zorgen over de plannen van Nuon om in Diemen een biomassacentrale neer te zetten.

Wethouders Miner, Boudewijnse en Nuijens van respectievelijk Weesp, Gooise Meren en Diemen hebben daarom afgesproken om samen op te trekken. Weesp en Gooise Meren hebben aangegeven graag deel te nemen aan een eventueel convenant. Diemen nam daartoe het initiatief, voor het geval de biomassacentrale er inderdaad komt.

Onder de loep
Wethouder Jorrit Nuijens: "Diemen, Gooise Meren en Weesp hebben niet om deze plannen gevraagd. Samen zullen we alle aspecten streng onder de loep nemen. Als wet en regelgeving ons enige grond bieden om meer invloed uit te oefenen dan gaan we daarvoor. Als we die niet vinden, dan is het goed dat alle belanghebbende gemeentes aan tafel zitten over het convenant."

Ambtenaren van de gemeenten praten al over het convenant. Het eerste bestuurlijk overleg tussen de wethouders van Amsterdam, Almere, Diemen en Nuon en de Provincie vindt plaats op 12 april. Om samen sterk te staan, en omdat de drie gemeentes qua maat, ligging en zorgen erg vergelijkbaar zijn, heeft Diemen aan Weesp en Gooise Meren aangeboden hen te vertegenwoordigen. Dinsdag hebben de colleges van beide gemeentes daarin toegestemd.

Zorg voor de gezondheid
Wethouder Boudewijnse, Gooise Meren: "Onze inwoners krijgen te maken met de effecten van deze centrale. De zorg voor de gezondheid van onze inwoners weegt zwaar. Het is onverstandig om goedkeuring te geven aan een centrale zonder garanties over fijnstof en de verkeersbelasting voor onze woonwijken door de aanvoer van pellets."

De biomassacentrale is controversieel. Biomassa wordt door Het Rijk bestempeld als 'duurzaam' en onder bepaalde voorwaarden worden hiervoor flinke subsidies verstrekt. Tegelijk zijn er twijfels over de landelijke normen voor de herkomst van biomassa. Amsterdam en Diemen hebben al aangegeven dat in een eventueel convenant minimaal moet worden vastgelegd dat de herkomst van de biomassa beter moet worden geregeld.

Wethouder Miner, Weesp: "Luchtkwaliteit is in alle drie onze gemeentes al een probleem, en het is duidelijk dat de centrale daar allesbehalve verbetering in brengt. Als de centrale inderdaad wordt vergund, dan moeten zowel daarover, als over de tijdelijkheid de centrale, duidelijke afspraken komen in het convenant."

Juridisch afdwingbaar
Uitgangspunt van het convenant is dat de afspraken ook juridisch afdwingbaar zijn. Maarten van Poelgeest, oud-wethouder in Amsterdam, is gevraagd om bij de bestuurlijke bijeenkomst op te treden als voorzitter. Diemen komt vervolgens, ook namens Gooise Meren en Weesp, met een voorstel voor hoe het proces verder gaat lopen.

Uit de krant