De overgebleven wethouders.
De overgebleven wethouders.
Update

Na vertrek wethouder: hoe moet het nu verder met de coalitie?

Politiek

GOOISE MEREN - Het woord bestuurscrisis is nog niet gevallen en misschien is het ook nog wel niet zover, maar dat de coalitie van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks na het ontslag van wethouder Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM) een probleem heeft is duidelijk. Want hoe moet het na het vertrek van de wethouder nu verder met de coalitie?

Een bestuurscrisis afwenden kan op verschillende manieren. 

De meest simpele manier is het in stand houden van de huidige coalitie van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks, dus mét de partij van de opgestapte wethouder. Hart voor BNM zou dan een nieuwe wethouderskandidaat naar voren moeten schuiven. De huidige coalitie voelt daar op zich wel wat voor, maar het is de vraag wie die nieuwe wethouder dan zou worden. De jonge coalitiepartij heeft de kandidaten namelijk niet voor het uitzoeken. Bovendien is het ook nog maar de vraag hoe Hart voor BNM er zelf in staat. De partij bleef zich donderdagnacht constant achter haar wethouder én oprichter van de partij scharen. Wat Hart voor BNM betreft had Munneke Smeets helemaal niet op hoeven stappen. Leren van de gemaakte fouten en weer door, zo klonk het. De kans dat Hart voor BNM, misschien een beetje uit rancune, de stekker uit haar zwaarbevochten coalitiedeelname trekt is zeker niet uitgesloten. 

Wat als Hart voor BNM uit de coalitie stapt?
Zonder Hart voor BNM verliest de coalitie haar meerderheid. VVD, D66 en GroenLinks zullen dan op zoek moeten naar een nieuwe coalitiepartner om haar meerderheid terug te veroveren en het college weer compleet te maken. Ook daar zijn verschillende opties voor. Zo zou de huidige coalitie met gedoogsteun bijvoorbeeld als minderheidscoalitie verder kunnen gaan.

Meer voor de hand ligt echter het toetreden van de PvdA tot de coalitie. De PvdA kan de coalitie met haar drie zetels weer een meerderheid geven. En dat is zeker niet ondenkbaar. De PvdA onderhandelde afgelopen voorjaar tot het allerlaatst mee over coalitiedeelname, maar werd het niet omdat een coalitie van vijf partijen te groot geacht werd. Qua standpunten verschillen de partijen niet heel veel. Daar komt nog eens bovenop dat de PvdA prima wethouderskandidaten heeft. Als de partij die al niet in eigen gelederen vindt, dan zou het altijd nog kunnen putten uit een groep PvdA-bestuurders elders in den lande.

Of misschien het GDP...?
Mocht de PvdA het niet worden dan zouden VVD, D66 en GroenLinks altijd nog verder kunnen met het Goois Democratisch Platform (GDP), de partij van VVD-dissidenten Jelmer Kruyt en Erik-Pieter Vlaanderen en Jan Kwekkeboom. De nieuwe partij heeft vier zetels, maar werd bij de onderhandelingen buiten de coalitie gehouden. Volgens de VVD onder meer vanwege het gebrek aan ervaring, maar helder was ook dat de partij liever niet ging regeren met mensen waarmee het eerder in onmin leefde. De vraag is hoe dat in de tussentijd is veranderd. Vast staat dat het GDP de laatste maanden opvalt met haar heldere en duidelijke politiek. Ook donderdagnacht, toen er werd gedebatteerd over de Munneke Smeets-kwestie, kwam de partij verreweg met de beste argumenten ten tonele en was Jelmer Kruyt een van de betere debaters. Bovendien heeft hij na een jarenlange carrière als raadslid een schat aan ervaring.

Er zal de komende dagen nog heel wat over vergaderd worden.

En hoe moet het nu verder met Munneke Smeets?
Dan Marieke Munneke Smeets nog even. Eenmaal opgestapt als wethouder zou ze theoretisch weer terug kunnen komen als gemeenteraadslid. Maar dat kan alleen als één van de huidige Hart voor BNM-raadsleden wethouder wordt óf ontslag zou nemen om bijvoorbeeld Munneke Smeets weer een plekje te gunnen. Of dat gebeurt is allemaal gissen. Bovendien is het nog maar de vraag of Munneke Smeets wel terug wil keren in de gemeenteraad die haar op straat zette.

Wordt dus nog vervolgd.

Uit de krant