Wijkverpleegkundige Ineke Jansen heeft ook een signalerende functie.
Wijkverpleegkundige Ineke Jansen heeft ook een signalerende functie. Foto: Bob awick

Ouderenmishandeling komt veel vaker voor dan je denkt

Zorg & gezondheid

GOOISE MEREN - In Nederland zijn naar schatting jaarlijks minstens één op de twintig ouderen slachtoffer van mishandeling. Hoe is dit in Gooise Meren?

Ouderenmishandeling hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Het is juist iets dat zich vaak achter gesloten deuren afspeelt. Het gebeurt regelmatig dat de wijkverpleegkundige hiermee in aanraking komt.

Ineke Jansen komt op haar rondes door het centrum van Bussum heel wat tegen. "In de tijd dat ik meeloop in de thuiszorg, sinds mijn 17e, zie ik al ouderenmishandeling. Gelukkig is het nu beter bespreekbaar dan een tijd geleden. Het blijft een gevoelige kwestie en het komt vaker voor dan je denkt. Het wordt soms goed verborgen gehouden. Mensen beweren dat het wel gaat, terwijl dat niet zo is. Soms zie je blauwe plekken of iemand valt veel af. Dat kunnen signalen zijn van ouderenmishandeling. Eigenlijk is het herkennen nog het lastigste", vertelt Jansen.

Ouderenmishandeling betekent niet altijd slaan. Het kan ook gaan over opsluiting, verwaarlozing, kleineren, financiële uitbuiting of het onthouden van zorg. Jansen vertelt dat het vaak hele lastige situaties betreft.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant