Afbeelding
Foto: still uit Shadow Game

Bekroonde documentaire en nagesprek over/met tienervluchtelingen naar Bussum

Cultureel

BUSSUM - De documentaire Shadow Game is zondag 20 juni - Wereldvluchtelingendag - te zien in Filmhuis Bussum. Tevens is er een nagesprek met regisseurs Eefje Blankevoort en personage Mohammed.

In de documentaire Shadow Game worden minderjarige vluchtelingen op reis door Europa gevolgd. Dagelijks proberen ze levensgevaarlijke grenzen over te steken, op zoek naar veiligheid en een beter leven. Mishandelingen en ontberingen zijn aan de orde van de dag. Shadow Game draait sinds 10 juni in de Nederlandse filmhuizen. De documentaire won de Grand Prize of Geneva en de Youth Jury Award tijdens het mensenrechtenfilmfestival FIFDH 2021 in Genève, en de Dutch Movies Matter Award tijdens Movies that Matter Festival 2021.

‘Hierheen!’ fluistert een jongen met een sjaal voor zijn gezicht. Hij baant zich een weg door het kreupelhout. Voor hem doemt een metershoog hek op. Hoe hij erover denkt te komen? ‘Springen,’ lacht hij. ‘En rennen.’ Als een busje met bewakers aan komt rijden duikt hij weg. De grens tussen Servië en Hongarije is 152 kilometer lang en zwaar bewaakt. Of Durrab (16) het ooit naar de andere kant haalt is de vraag. Tieners op de vlucht door Europa lopen vaak vast bij de grenzen. Sommigen komen terecht in een schaduwwereld van criminaliteit of prostitutie en overleven op straat. Anderen weten toch verder te komen, naar het volgende level van ‘the game’.

Levensgevaarlijk spel

‘The game’ is de bitter-ironische term voor het levensgevaarlijke oversteken van grenzen. In Griekenland staat de 15-jarige Afghaanse SK nog maar aan het begin van zijn reis door Europa. ‘De truck game, train game, mountain game, river game,’ somt hij de ‘games’ op die hij heeft moeten doen om hier te komen. En vooral de ‘pedestrian game’: lopen, heel veel lopen.
Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel (Nieuw, De Asielzoekmachine, De Deal) verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg agressieve grenspolitie tegen. Een deel van het materiaal hebben de jongens zelf op hun telefoon gefilmd. 

Horrortocht

Kindvluchtelingen zijn geen nieuw fenomeen. Maar sinds de meeste Europese landen de grenzen hebben gesloten, is het bereiken van hun eindbestemming gevaarlijker dan ooit. Eefje Blankevoort: “Mensen hebben het recht om asiel aan te vragen, maar om dit te doen moeten ze een afgrijselijke horrortocht maken. Wat doet het met een kind om volwassen te worden onder dit soort extreme omstandigheden?” Shadow Game is een film over de gevolgen van een steeds grimmiger en hardvochtiger asielbeleid. Maar meer nog is Shadow Game een coming-of-age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als gidsen. Het is een film over volharding, veerkracht en de drive van jongeren om iets van hun leven te maken.
Els van Driel: “We hebben gezien hoeveel potentie en talent deze jongens hebben. Ondanks de gruwelijkheden blijven het ook gewoon tieners die hun Instagram bijhouden en lol proberen te maken om het leven dragelijk te houden. Ze dromen van een toekomst, een opleiding, werk. Allemaal willen ze hun familie helpen. Het verschil tussen deze jongens en een Nederlandse tiener is simpel: de een heeft geluk, de ander heeft pech. Maar in wezen zijn ze hetzelfde.”

Transmediaal project

Shadow Game is onderdeel van een transmediaal project dat bestaat uit de feature length documentaire en (later te verschijnen) korte docu’s, een adventure game, een fototentoonstelling i.s.m Cigdem Yuksel en een impactcampagne. De documentaire is gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, NPO-fonds, CoBo en ontving een ontwikkelingsbijdrage van UNHCR. Shadow Game wordt geproduceerd door Witfilm en KRO-NCRV 2Doc, i.s.m. Prospektor. Distributeur is Cinema Delicatessen. Meer informatie en trailer: www.shadowgame.eu 

Uit de krant

Afbeelding

Wargames in Het Nederlands Vestingmuseum. Speel je mee?

Kunst & cultuur 22 sep., 09:11
Logo
Afbeelding

Excuses aan agent verzachten straf niet

Dronken Bussumer (37) moet na dollemansrit vier maanden 'brommen'; rechtbank overruled OM

Politie & justitie 22 sep., 09:00
Logo
Afbeelding

Strafzaak lag acht jaar (!) op de plank

Taakstraf van 100 uur voor Bussumer (62); hij verhuurde pand als hennepkwekerij

Politie & justitie 21 sep., 16:12
Logo
Afbeelding

Ondernemersvereniging 'zeer teleurgesteld'

College trekt stekker uit Gooise Meren Marketing; Stichting laat op inhoud steken vallen

Politiek 21 sep., 13:00
Afbeelding

Beleef de Xperience Days op 7 en 8 oktober op het Media Park

EvenementenNieuws 21 sep., 11:30
Logo
Afbeelding

Transformers Autobot steekt kinderen hart onder de riem

Levensgrote Bumblebee spreekt Djenna moed in: 'Hij heeft mij laten inzien dat ik het gewoon kan'

Mensen 21 sep., 10:00
Afbeelding

Veel vacatures sinds corona

Groot tekort aan buschauffeurs, kappers en reisbureaumedewerkers in 't Gooi

Bedrijven 21 sep., 09:30
Afbeelding

Tindal-kamermuziekseizoen met veel jong talent en gerenommeerde musici

Kunst & cultuur 21 sep., 09:00