Het gebouw, afkomstig uit de aanvraag voor de omgevingsvergunning.
Het gebouw, afkomstig uit de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Foto: Slot Architectuur

Vrienden van het Gooi in startblokken voor het maken van bezwaar

Buurt / wijk

NAARDEN - De welstandscommissie heeft recent een ontwerp voor hoogbouw aan de Driftweg - grens Naarden/Huizen - in grote lijnen goedgekeurd. Het betreft een appartementencomplex met een hoogte van 36 meter. 

De kans is groot dat de gemeente Gooise Meren hiervoor een omgevingsvergunning verleent, omdat het voldoet aan de door de gemeente gegeven richtlijnen die zouden voldoen aan de bepalingen van het bestemmingsplan. De Vrienden van het Gooi zullen - indien een vergunning voor dit gebouw wordt afgegeven - bezwaar maken.

Nokhoogte ontbreekt

De gemeente Gooise Meren heeft aangegeven dat op deze plek volgens het bestemmingsplan een gebouw mag worden neergezet met een oppervlakte van 35 x 25 meter, een goothoogte van 6.50 meter en een dakhelling tussen de 30 en 60 graden. Door het ontbreken van een voorgeschreven nokhoogte zou hoogbouw zijn toegestaan. “De meningen of dit een juiste interpretatie is en of dit ontwerp met een hoogte van 36 meter aan deze eis voldoet zijn verdeeld”, aldus de Vrienden van het Gooi.

“Bij een dakhelling hoort allereerst een dak. De ‘dikke’ van Dale geeft als definitie: de bovenafsluiting van een gebouw. In dit ontwerp zijn de acht bovenste verdiepingen de bovenafsluiting van een gebouw dat bestaat uit de onderste drie bouwlagen. Het middendeel aan de lange zijde van het gebouw bestaat uit een hellende gevel, al is dat door de balkons niet goed te zien. Is hier wel sprake een dak of een dakhelling zoals het bestemmingsplan dat bedoelt?”

Aantasting natuur

De Vrienden van het Gooi hebben uitgezocht dat er op deze plek plaats is voor een groot landhuis met een dak in klassieke zin en hebben aangekondigd bezwaar aan te tekenen zodra voor dit gebouw in deze vorm een omgevingsvergunning wordt afgegeven. Zij werken daarbij nauw samen met de Stichting Naardereng. Daarbij zullen er nog wel meer argumenten op tafel komen.“Is er een beperking in volume?, Hoe zichtbaar is het gebouw vanaf de Driftweg (vooral als er geen blad aan de bomen zit)?, Past het aantal woningen buiten bebouwd gebied en is het geen aantasting van de natuur in dit beschermde deel van de Naarder Eng? Wordt vervolgd”, laat Vrienden van het Gooi weten.

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Korte brand in wooncentrum De Zandzee 112 2 okt, 07:48
Afbeelding
Pianoconcert Bert van den Brink bij Muiderslot Cultureel 1 okt, 12:08
Afbeelding
Nationale Ouderendag: ANBO deelt bloemetjes uit Algemeen 1 okt, 11:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Tom Hanou Bussumer heeft álles gezien in de zorg, en staat nog steeds overeind Mensen 1 okt, 08:00
Afbeelding
Gooise leerlingen ontdekken wereld van techniek tijdens PET-evenement Bedrijven 30 sep, 16:01
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes regio 30 sep, 16:00
Afbeelding
Hoge Tsjechische onderscheiding voor secretaris Comeniusmusem Algemeen 30 sep, 16:00
Afbeelding
Botsing op Ceintuurbaan in Bussum Politie 30 sep, 15:43
Voorproefje Naardernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief