Nieuwste tekening voor het station.
Nieuwste tekening voor het station. (Foto: gemeente Gooise Meren)

Plan voor kiss and ride achter station Naarden-Bussum

  Buurt / wijk

NAARDEN / BUSSUM   - Het stationsgebied bij Naarden-Bussum moet opnieuw ingericht worden nu de sporen verwijderd zijn en er vanaf de 'Action' een eigen opgang naar de treinen komt. Bij het maken van de plannen is veel gesproken met omwonenden en inwoners. Grootste wijziging is dat er nu een kiss and ride lus bijgekomen is.

Vergeet de situatie zoals die nu is aan de achterkant van het station. Als je op het plaatje kijkt zie je dat er aan de linkerkant een groot P&R terrein komt voor mensen die lang willen parkeren. Je parkeert hier en loopt dan naar het zogenoemde 'ontvangstgebied' met daar ook de nieuwe westelijke ingang. Daar komt dus een eigen opgang naar het perron. 

Hier komt ook de kiss and ride lus; een plek om iemand even op te pikken of af te zetten en snel weer weg te rijden. De lus is in samenspraak met omwonden toegevoegd. Projectleider Jeroen Wolbrink: "Omwonenden vreesden fout parkeren en overlast als gevolg van het halen en brengen van treinreizigers. Daar is nu dus een oplossing voor uitgewerkt."

Verder zien we aan de rechterkant op deze tekening een groot vlak gearceerd voor het parkeren van 1500 fietsen - dat is zo'n beetje waar nu het P&R terrein is. Daaronder is een nieuwe parkeeroplossing voor de Action ingetekend. De Slocherenlaan wordt iets verlegd zodat de parkeerplekken voor deze populaire winkel apart komen te liggen. "Dit was ook in het schetsplan van vorig voorjaar al zo", vervolgt Wolbrink. "Wel is er meer aandacht besteed aan de groene inpassing van het fietsparkeren en ook het P&R terrein heeft een groene omranding gekregen. Er komen een stuk of 30 parkeerplekken bij Action."

De voetgangerstunnel blijft open, maar zo is nu besloten; vanuit de tunnel kunnen reizigers niet meer direct het perron op. Die ingang wordt afgesloten. Reizigers komen dus of via de huidige of nieuwe entree het spoor op. "Dat wil de NS graag en ook voor de winkeliers in het station is dat prettiger", meent de projectleider.

Opstappen voor de bus blijft op de huidige plek, aan oostkant van het station. Dat is ook de plek waar de taxi's zullen blijven. Overigens wordt deze kant ook nog aangepakt, maar die plannen zijn nog niet zo ver in de uitwerking. Dat geldt ook voor de zijkant bij de overdekte fietsenstalling.

De plannen zijn gisteren (dinsdagavond) tijdens het drukken van deze krant besproken met omwonden en andere belanghebbenden. Volgens planning wordt het werk voor de zomer aanbesteed zodat de bouw aan het eind van dit jaar kan starten. Het werk aan de nieuwe entree zal medio 2021 klaar zijn.

Meer berichten