Foto: Heemschut

Bescherming onderweg voor karakteristieke villa van De Bazel

  Buurt / wijk

BUSSUM - Sloop van de originele houten villa van architect De Bazel aan de Amersfoortsestraatweg/Verhulstlaan in Bussum lijkt van de baan nu de gemeente Gooise Meren de aanwijzingsprocedure tot gemeentelijk monument is gestart. 

De erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben om de monumentenstatus gevraagd met als doel sloop te voorkomen. Ook de Historische Kring Bussum en de Vrienden van het Bredius sloten zich aan bij de strijd om het behoud van dit markante bouwwerk. 

De afgelopen maanden is er overleg geweest met de gemeente Gooise Meren om te kijken of de villa's van de sloop te redden waren. Uiteindelijk is gekozen voor een compromis. Het oudste deel, de originele villa Het Mouwtje uit 1903 (Amersfoortsestraatweg 31) wordt beschermd met de monumentenstatus. De aanbouw uit 1911 (Verhulstlaan 14) wordt niet beschermd en kan daarmee worden gesloopt. Op het terrein komt verder ruimte voor nieuwbouw, meldt Heemschut

De Bazel
Architect K.P.C de Bazel (1869- 1923) behoort tot een van de beroemdste architecten uit zijn tijd. Hij woonde vanaf 1902 in Bussum. Veel zijn ontwerpen zijn daarom te vinden in Bussum en omgeving, mede omdat hij als gemeentearchitect voor de toenmalig gemeente Bussum heeft gewerkt. Het Mouwtje wordt gezien als uniek in zijn oeuvre.

Bleekneusjes
De villa en de latere aanbouw hebben ooit dienst gedaan als herstellingsoord voor 'bleekneusjes' uit Amsterdam die in de landelijke omgeving moesten aansterken. 

Meer berichten