Marie-Anne Berends is Mindfulness trainster
Marie-Anne Berends is Mindfulness trainster (Foto: Bob Awick)

Met Mindfulness krijg je meer rust, energie en sta je bewuster in het leven

  Buurt / wijk

BUSSUM/NAARDEN In wijkcentrum Uit-Wijk in Bussum geeft Marie-Anne Berends voor de derde keer de basiscursus mindfulness. Je leert dan om anders om te gaan met alles wat er dagelijks op je af komt.

Mindfulness is leven met aandacht zodat je kunt stoppen met piekeren en minder stress, angst en somberheid ervaart en beter opgewassen bent tegen de pieken en dalen in je leven.

Acht bijeenkomsten
trainster Marie-Anne Berends vertelt dat de basiscursus bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van twee uur voor inwoners uit Gooise Meren die graag een mindfulness cursus willen volgen, maar daar de financiële middelen niet voor hebben. "Mindfulness kan je helpen zodat je minder kwetsbaar bent voor allerlei psychische en fysieke klachten. In deze cursus train je je aandacht en leg ik uit hoe het in je hersenen werkt. De geest zit vaak vast in een bepaald patroon en veel praktische handelingen doen we op de automatische piloot.

Meer balans
Mindfulness zorgt voor meer balans in je leven en leert je wanneer de automatische piloot je de verkeerde kant opstuurt. Door oefeningen krijg je ruimte om na te denken of bepaalde handelingen wel goed voor je zijn of dat je het beter op een andere manier kunt oppakken zodat je weer rustig wordt. De eerste stap is om daar attent op te zijn en dat je jezelf mag gunnen om even niets te doen, om innerlijk stil te staan en ruimte te maken om problemen gewoon te laten komen en dan weer te laten gaan.

Acceptatie
Sommige dingen zijn niet te veranderen en dat kun je dan het beste accepteren. Het enige waar je invloed op hebt, ben jezelf. Welke problemen hebben meer aandacht nodig, wat kun je zelf veranderen, waar kun je controle op uitoefenen." Marie-Anne vertelt dat mindfulness je leert om beter voor jezelf te zorgen en misschien wat vaker 'nee' te zeggen, wat soms niet makkelijk is. "Van mindfulness word je geen ander mens. Je leert jezelf juist beter kennen en zo kom je dichter bij jezelf."

Rust
"Mindfulness is niet het zoeken naar geluk, maar leren accepteren dat het leven komt zoals het gaat. En dat geeft rust. Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen. Dit is een quote van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness. De zee is altijd in beweging en zo gaat het ook met het leven. Mindfulness is dan jouw surfplank.

Doorgaan
Als het weer rustig is, kun je gaan peddelen op de surfplank en kijk je regelmatig om je heen, sta je even stil bij het leven. Maar dan zie je opeens de wolken veranderen en komt er een storm aan. In plaats van in paniek te raken, neem je de tijd; ga ik terug naar het strand om te schuilen of kies ik ervoor om door te gaan. Als je doorgaat, kan het gebeuren dat je van je surfplank valt en ga je kopje onder."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten