De Vrienden van het Gooi maakte deze afbeelding van hoe De Kuil er met een landhuis uit zou zien.
De Vrienden van het Gooi maakte deze afbeelding van hoe De Kuil er met een landhuis uit zou zien. Foto: Vrienden van het Gooi

VVG bereidt bezwaarprocedure Driftweg voor: gemeente kijkt niet verder dan huidige teksten bestemmingsplan

Algemeen

NAARDEN - “Het verlenen van een vergunning voor een woontoren in Naarden aan de aan de Driftweg wekt verbazing en ongeloof”, laat Vrienden van het Gooi (VVG) weten. De vereniging bereidt zich voor op een bezwaarprocedure.

Dat past daar toch niet? Mag het echt wel van het bestemmingsplan? Er mag toch niet meer dan een groot landhuis gebouwd worden? Vrienden van het Gooi heeft het uitgezocht en gaat daar dus mee aan de slag. “Het bestemmingsplan geeft aan wat er gebouwd mag worden. Daar staan volgens de gemeente alleen maar een goothoogte en een dakhelling in. Door het ontbreken van een nokhoogte zou er een gebouw van 36 meter hoog gerealiseerd mogen worden”, stelt VVG,

Groot misverstand
“Het is een groot misverstand is dat er in de Naardereng nieuwbouw is toegestaan. Bij het vaststellen van het bestemmingsplan zat er op het terrein een vergunning voor een stoeterij met dienstwoning. Daar zaten de plannenmakers mee in hun maag omdat dat in deze beschermde natuur verdere bebouwing ongewenst was. De gemeente verklaart op grond van uitspraken van de Raad van State dat het bouwrecht moet worden gezien als een bestaande woning. Dat wordt later vertaald in de toestemming om er een landhuis neer te mogen zetten, maar ook dat wordt nooit gebouwd. De huidige eigenaar verklaart in de aankoopakte dat hij zich realiseert dat er niet meer dan 1.000 m³ gebouwd mag worden. Een niet zo heel erg groot landhuis dus.”

Beperkende voorwaarden
Volgens Vrienden van het Gooi kijkt de gemeente Gooise Meren niet verder dan de huidige teksten van het bestemmingsplan en past de beperkende voorwaarden voor herbouw niet toe. “Zij is wel enthousiast over de ingediende plannen en al in 2018 belooft de gemeente mee te werken aan een ontwerp om over het hele terrein verspreide futuristische woningen te realiseren, wat uiteraard niet haalbaar is omdat het beschermde natuur is.”

Landelijke bouwvorm
De voorgeschreven landelijke bouwvorm en de norm die een gebouw van een tot anderhalve bouwlaag met kap aangeeft, worden volgens VVG terzijde geschoven. Dit gebeurt volgens de vereniging met fraaie zinnen over de ronde, zachte, sculpturale vormen die door hun lichte houtkleur harmoniëren met de wisselende seizoenen in de omliggende natuur. “Ook de niet zichtbare dakgoot en de wat ongebruikelijke interpretatie van een kap of dak worden hiermee verdedigd.” Aan de welstandsbepalingen die traditionele materialen voorschrijven, zoals een dak van riet, pannen of leisteen, komt de gemeente niet toe. Ook bepalingen die aangeven dat er niet boven de boomgrens gebouwd mag worden blijven onbenut.”

Goede hoop
Vrienden van het Gooi heeft goede hoop dat bouw van de woontoren en daarmee de aantasting van dit natuurgebied voorkomen kan worden. “Mooi of niet, het past gewoon niet op deze plek.” VVG hoopt van harte dat veel inwoners uit het Gooi hen willen steunen. “Met meer leden staan wij sterker in de strijd. Als de overheid tekortschiet is een burgerinitiatief de laatste redding.”

Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op de website: vriendenvanhetgooi.nl.

Uit de krant

Logo
Afbeelding

Familie had daarvoor Sinterklaas gevierd

Hilversum rouwt om bij ongeval omgekomen zusjes: 'Eigenlijk zijn zij het ultieme voorbeeldgezin'

regio 4 dec., 17:04
Afbeelding

Sinterklaas en Het Ruime Sop bezoeken nieuwkomersschool De Globe

Mensen 4 dec., 16:28
Logo
Afbeelding

Wie zit er aan de knoppen?

Flinke D66-kritiek op 'collegiaal college'; 'Door fusie minstens een jaar in de uitvoer achterop geraakt'

Politiek 4 dec., 14:21
Afbeelding

'Hollandse Meesters' centraal bij jubileumconcert Toonkunst Bussum

Vereniging 4 dec., 10:43
Afbeelding

Eerste namen bekend

Suzan & Freek hoofdact bij tweede editie Stadsfestival Hilversum: 'Voor ons de perfecte headliner'

regio 4 dec., 09:23
Logo
Afbeelding

'Hartstikke blij en content'

Royale handreiking van Gooise Meren-college; Scouting Olav krijgt eenmalig subsidie van 60 mille

Vereniging 4 dec., 08:50
Afbeelding

Vandaag rond 12.00 uur NL-Alert testbericht

112 4 dec., 07:00
Afbeelding

Chaos na botsing tussen twee voertuigen op Franse Kampweg

112 3 dec., 18:26