Afbeelding
Foto: gemeente Gooise Meren

Ruimte rond gemeentehuis krijgt facelift

Algemeen

GOOISE MEREN - De ruimte rondom het gemeentehuis krijgt een facelift. Het definitieve ontwerp is vorige maand door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Met bomen en beplanting wordt het veel groener, ook aan de zijde van de Landstraat. Tevens komen op verschillende plekken bankjes waar je lekker kunt zitten en ook voor jongeren komt er een aantrekkelijke plek in de lage strook langs de lange gevel van het voorplein.

"Er lag een uitdaging om de ruimte - samen met de participanten - binnen het beschikbare budget om te vormen tot een aantrekkelijke multifunctioneel gebied, met meer groen, behoud van parkeerplekken en een plek voor jongeren. Ik ben heel tevreden over dit bereikte resultaat en dank alle betrokkenen voor hun inzet", aldus wethouder Nico Schimmel.

Plek voor jongeren

In januari vond een laatste participatiebijeenkomst plaats met belanghebbenden over het voorlopige ontwerp. Belangrijk discussiepunt was de locatie voor een plek voor jongeren, dat ook onderdeel is van het plan. Samen met jongeren en jongerenwerk is gezocht naar mogelijkheden voor een plek waar omwonenden én de jongeren zelf achter staan. Dit is gelukt. Deze komt nu in het verlaagde deel voor het gemeentehuis ter hoogte van de oude ingang. Zo hebben jongeren een mooie plek die niet direct in het zicht ligt. De jongeren mogen zelf nadenken over de precieze inrichting.

Veel groen

De reacties die uit de laatste bijeenkomst voortkwamen zijn benut om het definitieve ontwerp te optimaliseren. Dit ging vooral om de toepassing van materialen, openbare verlichting, soorten bomen en planten, de vlonder en de fontein. Aan de buitenranden van het plein komen veel meer bomen, ook in het verlaagde deel langs het gemeentehuis aan de voorkant komt veel groen. Het aantal parkeerplekken op het plein vermindert iets en er komen meer laadpalen voor elektrische auto’s. Er blijft ruimte voor de ijsbaan en de kermis. De poffertjeskraam krijgt een nieuwe plek tussen de bestaande kastanjebomen nabij de rotonde. De bestaande stenen blijven voor een groot deel behouden, maar op de looproute komen vlakke tegels die de toegang naar het gemeentehuis veel toegankelijker maakt. Ook wordt de hellingbaan halverwege iets verruimd zodat deze voor rolstoelgebruikers of mensen met een kinderwagen beter te gebruiken is. Nabij de ingang van het gemeentehuis en aan de randen komen verschillende bankjes. De zijde langs de Landstraat krijgt een groene parkachtige uitstraling met een jeu-de-boulesbaan, sporttoestel, pannaveldje met een hoog hek en bij het water een kleine vlonder met een smalle fontein.

Uitvoering

De werkzaamheden starten waarschijnlijk in het vierde kwartaal van dit jaar. De beplanting wordt dan in het voorjaar van 2021 als laatste aangebracht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Afbeelding

Wargames in Het Nederlands Vestingmuseum. Speel je mee?

Kunst & cultuur 22 sep., 09:11
Logo
Afbeelding

Excuses aan agent verzachten straf niet

Dronken Bussumer (37) moet na dollemansrit vier maanden 'brommen'; rechtbank overruled OM

Politie & justitie 22 sep., 09:00
Logo
Afbeelding

Strafzaak lag acht jaar (!) op de plank

Taakstraf van 100 uur voor Bussumer (62); hij verhuurde pand als hennepkwekerij

Politie & justitie 21 sep., 16:12
Logo
Afbeelding

Ondernemersvereniging 'zeer teleurgesteld'

College trekt stekker uit Gooise Meren Marketing; Stichting laat op inhoud steken vallen

Politiek 21 sep., 13:00
Afbeelding

Beleef de Xperience Days op 7 en 8 oktober op het Media Park

EvenementenNieuws 21 sep., 11:30
Logo
Afbeelding

Transformers Autobot steekt kinderen hart onder de riem

Levensgrote Bumblebee spreekt Djenna moed in: 'Hij heeft mij laten inzien dat ik het gewoon kan'

Mensen 21 sep., 10:00
Afbeelding

Veel vacatures sinds corona

Groot tekort aan buschauffeurs, kappers en reisbureaumedewerkers in 't Gooi

Bedrijven 21 sep., 09:30
Afbeelding

Tindal-kamermuziekseizoen met veel jong talent en gerenommeerde musici

Kunst & cultuur 21 sep., 09:00