Afbeelding

Voor het eerst boetes voor drugsgebruik

Advertorial

In Utrecht liep het gebruik van harddrugs de spuigaten uit en daar heeft de gemeente nu een oplossing voor bedacht. Voor het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte waren tot op heden eigenlijk geen regels gesteld in de stad, maar vanaf 1 augustus is er een verbod op. In veel steden is dit al het geval, maar dit geldt nog niet voor alle gemeenten. In Gooise Meren is er nog geen verbod op drugsgebruik in de algemene ruimte.

Steeds meer problemen door verslaafden

Hoewel de meeste gemeenten een verbod hebben ingesteld op het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte, wordt er vrijwel niet gehandhaafd. Het verbod is er vooral om in te kunnen grijpen op momenten dat het uit de hand loopt, weten diverse gemeenten te melden. Bij Utrecht is dit dus gebeurd. In het park bij de Stadsschouwburg is de groep verslaafden in korte tijd verdubbeld en dit levert allerlei problemen op: van bedreigingen en drugs dealen tot berovingen en aanrandingen. Dit is de reden dat Utrecht de wetgeving heeft aangepast en streng is gaan handhaven. Ook in regio Naarden komt soms overlast voor, zoals afgelopen zomer.

Helpen boetes echt?

Utrecht is dus de eerste gemeente die boetes uitschrijft voor het gebruik van harddrugs in de openbare ruimte. Helpen deze boetes? Lokaal zal een boete wellicht verschil maken, want de groep verslaafden is minder aanwezig in het park bij de Stadsschouwburg. Het is echter wel zo dat zij zich nu over de stad verspreiden en dat er elders problemen ontstaan.

De aanpak van verslavingen

Boetes zijn een middel om de gevolgen van verslavingen aan te pakken, maar het probleem wordt niet bij de kern aangepakt. Om van een verslaving af te komen, is er intensieve zorg nodig. In onze omgeving is er bijvoorbeeld verslavingszorg in Amsterdam beschikbaar. Hierbij wordt een verslaafde begeleid om van de verslaving af te komen. Er zijn uiteraard allerhande verslavingen, dit kan drugs betreffen, maar ook alcohol of tabak.

Een verslaving aanpakken doe je niet alleen

Wanneer je te maken hebt met een verslaving, dan is het zaak om dit niet alleen aan te pakken. Het is allereerst van belang om de verslaving te erkennen, maar daarna zal het gedrag dermate veranderd moeten worden om van de verslaving af te komen. Dit is geen eenvoudig proces. Mensen zijn gewoontedieren en een verslaving is hardnekkig, of het nu alcohol, drugs, tabak of andere zaken betreft. Het gedrag kan eigenlijk alleen verbroken worden met behulp van professionals, zoals je die vindt bij Trubendorffer.

Wat betekent dit voor gemeenten?

Voor gemeenten ligt hier een kans om meer te doen tegen verslavingen en het probleem bij de kern aan te pakken. Samenwerken met professionele instanties die deze zorg bieden, zou de weg kunnen zijn om dit probleem meer systematisch te lijf te gaan. Het is voor gemeenten dan ook zaak om zich hierin te verdiepen en de mogelijkheden voor verslavingszorg te onderzoeken.

Hier kun je terecht voor de juiste zorg:

Trubendorffer

Telefoonnummer: 0800 – 999 999 8

Locatie: Obiplein 18 E, 1094 RB Amsterdam

Uit de krant

Logo
Afbeelding

Familie had daarvoor Sinterklaas gevierd

Hilversum rouwt om bij ongeval omgekomen zusjes: 'Eigenlijk zijn zij het ultieme voorbeeldgezin'

regio 4 dec., 17:04
Afbeelding

Sinterklaas en Het Ruime Sop bezoeken nieuwkomersschool De Globe

Mensen 4 dec., 16:28
Logo
Afbeelding

Wie zit er aan de knoppen?

Flinke D66-kritiek op 'collegiaal college'; 'Door fusie minstens een jaar in de uitvoer achterop geraakt'

Politiek 4 dec., 14:21
Afbeelding

'Hollandse Meesters' centraal bij jubileumconcert Toonkunst Bussum

Vereniging 4 dec., 10:43
Afbeelding

Eerste namen bekend

Suzan & Freek hoofdact bij tweede editie Stadsfestival Hilversum: 'Voor ons de perfecte headliner'

regio 4 dec., 09:23
Logo
Afbeelding

'Hartstikke blij en content'

Royale handreiking van Gooise Meren-college; Scouting Olav krijgt eenmalig subsidie van 60 mille

Vereniging 4 dec., 08:50
Afbeelding

Vandaag rond 12.00 uur NL-Alert testbericht

112 4 dec., 07:00
Afbeelding

Chaos na botsing tussen twee voertuigen op Franse Kampweg

112 3 dec., 18:26