Vervolg van pagina 3

Longschade door 'vapen'

Cohen: "De e-sigaret is in ieder geval een extreem gevaarlijk apparaat, omdat het een hele slimme en makkelijke manier is om kinderen verslaafd te maken. Dát is het grootste gevaar van vapen.”

Ondertussen worden de artsen al geconfronteerd met de eerste ‘schades’. Zij zien patiënten met het ziektebeeld ‘e-cigarette or vaping use-associated lung injury’ (EVALI) oftewel (sub)acute longschade. “In Amerika kwamen kinderen op de intensive care terecht, kwamen aan de beademing liggen en soms ook te overlijden”, gaat de kinderarts uit Muiden verder.

Astma

“Dat zien we in Nederland heel af en toe. Echt superzeldzaam, maar toch een aantal keren per jaar komen we dat tegen. Je ziet ook dat kinderen meer chronisch hoesten, als ze astma hebben wordt hun astma erger en als ze geen astma hebben, hebben ze eerder de diagnose astma. Dus je hebt wel onderzoeken die al laten zien dat er door vapen longschade ontstaat. Maar kinderen hebben ook veel meer psychische klachten: stress, angst, niet goed kunnen slapen en moeite met de concentratie. Dat doet verslaving met een brein dat zich in de puberteit ontwikkelt.” Ook chronische hoofdpijn en vage misselijkheidsklachten komen voort uit vapen.

Is het een spannende dag? "Ja, we maken toch een hoop lawaai en de tabaksindustrie is een hele grote sterke industrie met een enorme lobby in onze overheid helaas. Aan de andere kant denk ik dat het een heel oprecht en feitelijk bericht is waar je niet tegen kan zijn. Het is niet controversieel, dus we vertellen gewoon wat we weten wat vapen doet en dat we ons zorgen maken. Maar onze groep is misschien niet gewend om geluid te maken”, glimlacht Cohen.

"Maar we kunnen niet anders. Het liefst zien we dat de overheid heel streng gaat optreden, omdat we weten dat dat echt goed werkt (prijzen omhoog en beschikbaarheid omlaag gooien, de Rookvrije Generatie in een wet vastleggen en zorgen dat er geen lobby meer mogelijk is). Pas dan gaat de tabaksindustrie het echt moeilijk krijgen. Met ons lawaai hebben ze niet zoveel problemen omdat ze toch de producten aan de man kunnen brengen, maar ik denk wel dat dit het beste is dat wij kunnen doen!”

De feiten op een rijtje:
1 - Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten; 2 - Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar; 3 - Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen; 4 - Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.