Afbeelding
Foto: Filmhuis Bussum

‘Film na de Dam’; onthutsende docu over de Amsterdamse tram

Mensen

BUSSUM - Na afloop van de Nationale Herdenking op zaterdag 4 mei is in Filmhuis Bussum om 21.00 uur onder de noemer ‘Film na de Dam’ de documentaire ‘Verdwenen Stad’ van regisseur en Gouden Kalf-winnaar Willy Lindwer te zien. 

De film kreeg de veelzeggende ondertitel ‘Hoe de ziel van Amsterdam werd gedeporteerd’ mee en vertelt het onthutsende verhaal van de Amsterdamse tram; een organisatie die collaboreerde met de nazi-bezetter en tienduizenden Joden wegvoerde. 

Regisseur Lindwer en schrijver Guus Luijters reisden door de stad met de originele tram, op zoek naar het onbekende verhaal. Ze spraken met de laatste overlevenden die afgevoerd zijn met de tram vanaf de vele ‘schuldige plekken’. De docu ‘Verdwenen Stad’ geeft een nieuwe en onthullende kijk op de moord op de Amsterdamse Joden.

Over ‘Film na de Dam’

Jaarlijks staan we in Nederland op 4 mei stil bij alle oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Na de Nationale Herdenking worden door het hele land in (film)theaters voorstellingen geprogrammeerd die thematisch aansluiten op de herdenking. Kaarten voor deze ‘Film na de Dam’ zijn te koop aan de kassa of via de website van Filmhuis Bussum.

Uit de krant